Riesling

I går aftes stod den på riesling smagning. Ideen med smagning var at komme lidt omkring riesling. Dog med hovedvægt  på de tørre af slagsen. Vi var lidt flere end wine factory, 8 personer i alt. Nedenstående noter og point er undertegnedes, dog er der ind i mellem lånt lidt fra Liechtis smagsnoter. Der var 11 vine i selve smagningen, dog måtte en udgå pga. flaskefejl. Vinene blev smagt uden mad til. Gennemgangen er som vi fik dem i smagningen.

 

 

 

 

Salomon Undhoff Kögl, Østrig 2010 (120,-)
Vi har her med en ung vin at gøre og der var bred enighed om at den kunne blive spænende om et par år. Som den er nu var noterne sprittet ananas, temmelig syreholdig (desværre for meget), klassisk men bidrager ikke med noget interessant. Retfærdigvis skal det siges at den efter at have stået nogle timer åbnede sig lidt mere, og syren blev dæmpet. Dette var en af de vine der delte vandene, nogen lå væsentligt højere end jeg point mæssigt.
8.5 point

Loimer, Kamptal Østrig 2010 (135,-)
Duften var lidt anonym, bløde florale noter.  Smagen er igen behagelig med et flot spil mellem syren og frugtsødmen. I eftersmagen møder man syrlige æbler og moden pære. Jeg har tidligere drukket denne alene og var ret vild med den. På aftenen gik den ikke ligeså rent ind. Det er et vellavet produkt, som nok er lidt simpelt. Men jeg kan godt lide det!
8.9 point

Kuentz-Bas, Grand Cru, Alsace 2001. (250,-)
Så går vi til alsace og der kommer lidt alder på. I duften optræder den klassiske petroleum, en smule sødme. Smagen har en fed smag med god fylde. Eftersmagen byder på kandiseret pære og mandler. Samlet set en rigtig lækker vin, som var en af de vine der for alvor tog kejler den aften.
9.1 point

Josmeyer Hengst, Grand Cru, Alsace 2004 (365,-)
Så blev det til en af de lidt mere kendte Riesling. Jeg havde fornøjelsen af at smage denne i 1986 udgave tidligere på ugen, hvor jeg dog må sige at kvaliteten i denne virker højere. 1986 var godt men det var ikke helt oppe at ringe. I denne møder vi også petroleum og utrolig stor mineralitet. Har et meget rent udtryk og leder tankerne hen på champagnebrus. Eftersmagen er meget flot og lang, pæn frugt og småbitter syre. En flot og meget kompleks vin.
Point 9.1

Zind Humbrech, Clos Windsbuhl, Alsace 1994 (ca. 500,-)
Aftenens ældste vin. Farven er meget gylden. Næsen er meget meget lækker. Kandiseret frugt, rugbrød, lidt oxidiativ, rugbrød, kalk, abrikos. Smagen byder på en afdæmpet syre, æbler, nøder. Eftersmagen minder om sauternes. En flot moden vin. Vinen var udgæret, således at den ikke indeholdte ret meget restsukker, alligevel er syren blevet afdæmpet så meget at den virker sød. Men det er en frugt sødme der her er tale om.
Point 9.4

Keller, Von der Fels, Trocken, Rheinhessen 2009 (145,-)
Vi er nu i Tyskland og her møder vi en duft af melon, lime og krydderurt, meget frisk. Anerledes en de andre vi har været i gennem og viser på sin vis den forskellighed Riesling druen kan præstere. Smagen er igen frisk, syrerig, lime, juice. Eftersmagen byder på lidt græs men dør desværre meget hurtigt.
Point 8.7

Graf Von Kanitz, Lorcher Kappellenberg, Rheingau 2005 (246,-)
Melon, flot integreret petroleum. I det hele taget en flot fed vin, med en pænt integreret syre og sødme, fersken. Lang eftersmag. For nogen var dette klart aftenens vinder. Jeg synes også det var rigtig godt, men jeg var måske marginalt gladere for ZH.
Point 9.3 +

Craggy Range, New Zeeland 2008 (150,-)
Vi skulle selvfølgelig også prøve et par flasker uden for Europa. Det virker til at der er rigtig god grund til at man laver Sauvignon Blanc i New Zeeland og ikke Riesling. Denne byder på lidt kalk, lime en smule sødme og jord. Eftersmagen dør hurtigt. Behageligt, men et underligt miks. Ikke pengene værd.
Point 8.3

Charteau Ste Michelle, Erroica, Columbia Valley, Washington State 2008 (195,-)
En vin jeg har prøvet en gang før, og var egentlig ret glad ved den. Desværre er den i hård konkurrence her. Meget frugtrig næse, med pære, hyld og fersken. Smagen igen den frugtrige stil, eksotisk, pære mv. Eftersmagen er desværre kort og man for mest lidt syre og alkohol.
Point 8.4

Schäger-Frölich, Felseneck Spätlese, Nahe årgang ?? (169,-)
Så kom vi til den søde afdeling. Denne var en ret sjov ting. Duften gav tomatplanter, gammel eg. Smagen var selvfølgelig til den sødlige side, med banan og saftevand. Eftersmagen er lidt kort og her er banan udtrykker lidt kraftigere. Sjov ting, som overhoved ikke har nogen harmoni. Men det smager såmænd ganske fint. Andre beskrev det som det letteste at drikke i verden.
Point 8.7+

Carl Stieth, Auslese, Johannisberg-Mittelhölle, Rheingau 1999
Måtte desværre udgå pga flaskefejl.

 

Alt i alt en dejlig aften og et rigtig flot sæt. Vinene lå generelt på et rigtig højt niveau. Men især Graf Von Kanitz glæder jeg mig til at drikke meget mere af over sommeren.

13 tanker om "Riesling"

 1. Lyder som en herlig smagning. Nogle rigtig gode repræsentanter for verdens bedste hvidvinsdrue. Jeg er helt enig med dig/jer i at Riesling netop kan byde ind med så mange forskellige udtryk og forskellige vine. Efterhånden laves der så meget god Riesling rundt i verden at det er svært at få alle områder med. Nogen vil nok mene at i mangler nogle af de tyske distrikter, jeg ville også gerne høre hvad i synes om Australien og Riesling?

  Tak for noterne.

  Hyg dig

  Frederik

 2. Tak for en super aften, som altid! :-)
  Det var ganske interessant, især de vine som delte vandene.
  Rart lige at læse dine noter igennem (på trods af en del tastefejl 😉 ), for lige for at tjekke ens hukommelse.
  Glæder mig allerede til næste (blind?) smagning.

 3. Lyder super spændende… vil klart prøve noget mere Riesling i fremtiden, især henover sommeren.

 4. Hej Frederik K.

  Tak for kommentaren 😀

  – En af de ting vi faktisk diskuterede en del inden smagningen, var, “om vi nu havde tysk nok…” Og svaret var/er måske nej, men igen blev vi også nødt til at stoppe indkøbene på et tidspunkt 😉

  – mht. riesling i Australien, så er det jo alm. kendt at Australien er et (for) varmt land, men som du sikkert ved, så er der også relativt kølige områder, hvor det godt kan lade sig gøre at lave glimrende riesling, f.x. Eden- og Clare Valley, i South Australia. Det bliver så evt. problematisk når de australske producenter behandler den som chardonnay (fad, malo osv.)…

 5. Jubiii, riesling. Whats not to like? Bortset fra det så synes jeg ZH er overvurderet. Har været glad for Josmeyer engang- not so much anymore. Loimer er en klassiker. Må man have lov at anbefale et par ganske udemærkede producenter fra det franske land: Marc Tempé og Bott Geyl er klart favoritterne. Louis Sipp og Mittnacht-Klack er oz nice. Leon Beyer er altid god.

 6. Tak for kommentarer!
  Frederik > Helt enig. Bl.a. mosel burde være repræsenteret. Budget restriktioner 😉 Jeg tror desværre ikke jeg har smagt nok australsk riesling til at jeg kan udtale mig om det.

  Charlotte > Riesling er jo fantastisk, men det ved du jo alt om! Leon Beyer snakkede vi også om at hive med, men vi havde allerede forholdsvis meget Alsace med i sættet på daværende tidspunkt. Har ikke prøvet de andre du nævner svjv., men siger tak for tip og vil give mig i kast med dem!!

 7. De herrer. Glæder mig at I virker enige i det tyske synspunkt; der kan aldrig være for meget tysk Riesling i en smagning (uanset tema).

  Forslag til Riesling fra Australien kunne være: Leeuwin Estate, Art Series (H.J. Hansen) – herlig stil fra Western Asustralia. De er mest kendt for deres Chardonnay, men denne Riesling er ikke helt skidt.

  Peter Lehmann, Wigan Riesling (Kjær og Sommerfeldt) – top Riesling fra Eden Valley som først frigives med nogle år på bagen. Monster mineralsk, men flot lavet.

  Thorn-Clarke er vi lige startet med at importere i Skjold Burne og de laver en enkeltmarks Riesling fra Mount Crawford i Eden Valley der virkelig er flot og med eminent balance.

  Held og lykke med det.

  Måske ses vi til den australske smagning i morgen? Der er forhåbentlig nogle gode Riesling vine.

 8. Skal i prøve noget virkelig lækker Riesling. så ta forbi le-papillion. på vesterbrogade 184 (i kælderen under Formel B) her har de købt rigtig mange lækre og gamle hvidvine. Dee har blandt andet flere rieslinger fra slutningen af 1980’erne. og det er endda til fornuftige penge synes jeg. Det er blevet min foretrukne vinhandler når jeg skal have noget anderledes vin Butikken er virkelig et besøg værd. de har dog kun åben torsdag 17-19 og lørdag 11-14.

 9. Så lige en kommentar herinde også – flot samling af vine I har smagt! Jeg har ikke selv prøvet Graf Von Kanitz, men der går ikke længe før den skal smages – den lyder til at være alle pengene værd!

  Mvh Hans

 10. Riesling er for mig verdens bedste hvidvinsdrue.Prøv at gå i Super Best og køb en
  Riesling fra CONO SUR i Chile.Vinen kommer fra BIO BIO VALLEY og er yderst
  rimelig i pris.Jeg tror i vil blive imponeret af kvalitet/pris.
  Venlig hilsen pojac.

  • Tak for anbefaling, vil jeg klart prøve næste gang jeg har mulighed for det!

   Hilsen
   Mark

Skriv et svar