Paul Hobbs

En torsdag eftermiddag havde Philipson Wine i anledningen af at Paul Hobbs var i landet inveteret undertegnede til en smagning med frokost på Le Sommelier i København.
Men lad os lige starte med hvem Paul Hobbs egentlig er. Hvis du læse om vores tur i Californien, kan du muligvis huske at vi besøgte Paul Hobbs i Sonoma County. Paul Hobbs er både navnet på vineriet og navnte på grundlæggeren/ejeren.

Paul Hobbs er ønolog og startede sin vinkarriere hos Robert Mondavi i starten af 1980erne. Det er almindelig kendt at mange der startede hos de store huse i 80erne senere har haft stor succes efter de fandt andre vinmarker. Stags Leap, Caymus m.v. Senere fik Paul ansættelse hos Catena i Argentina. Catena har vi tidligere smagt her, og er jo en af de dominerende huse i Philipsons portefølje. Men Paul er jo fra Californien så naturligvis ville han også starte sin vingård her. Valget falgt på sonoma county da han mener det er Californiens mest konsistente område at lave Pinot Noir i. Han anerkender Sta. Rita Hills, Alexander Valley m.v., men mener at Sonoma giver det mest optimale forhold mellem jordbund og klima. Senere startede han så vineriet i Mendosa, Argentina. Muligvis pga. sit kendskab til området gennem Catena og ja, så mødte han også sin kone dernede. Udover sine egne huse er han også konsulent for en del vinhuse i Argentina.

Paul er ikke certificeret økologisk eller biodynamisk. Men han benytter sig meget gerne af metoderne, som han mener er rigtige. Hans begrundelse for ikke at blive certificeret, er at han derved vil blive forhindret i at bruge kemikalier såfremt uheldet er ude. Det var det eksempelvis i foråret 2011 hvor der faldt regn i Sonoma. Det betød at mange drueklasser begyndte at få mug, hvorfor det var nødvendigt at sprøjte med svovl, og derved rede årets høst. Dette havde været umuligt hvis han var certificeret.

Det giver sig selv at han afholder sig fra at bruge unødvendig kemi i vinene. Det vil sige et minimum af svovl, ingen filtrering eller fining. Dette gælder både i Californien og i Mendoza. Han er behageligt selskab, og har bestemt styr på hvad han laver. Der er vidst ikke andet for at kaste os ud i smagningen!

Felino Chardonnay Mendoza Viña Cobos 2010 (79,95)
God smør I duften, bærer præg af fad, men har også den renhed som vinen får fra stål. Vinen er selvfølgelig en kombo af eg (32%) og stål (68%). Smagen er glimrende, og henleder én på californisk Chardonnay. Der bliver brugt amerikansk eg, som får brænd hovederne. Der mangler måske lidt syre, og der kommer desværre lidt bitterhed til sidst. Jeg synes dog han er sluppet heldigt fra det i Argentina, og til 80 kroner er det her jo rigtig fornuftigt.
~ 87 point

Crossbarn Chardonnay Sonoma Mountain Paul Hobbs 2008 (129,95)
Samme produktions metode som han burger til Felinoen, dog udgør eg kun 22 % her. Masser af vanilie(fad) i næsen, men ellers lidt lukket. Smagen derimod er noget sjovere end sin argentinske søster, og byder på lidt honning og melon. Pæn finish.
~87 point

Paul Hobbs Chardonnay Russian River Valley 2009 (249,95)
Sjove nødede noter i næsen, nærmere betegnet mandel. Der er også lidt fad. Lidt spids i udtrykker, men meget frisk ren smag. Måske en smule vandet. Dejlig eftersmag, som også byder på lidt brændte noter.
~ 89 point

Paul Hobbs Pinot Noir Lindsay Vineyard 2008 (499,95)
Masser af dejlige californisk pinot noter. Kirsebær, modne mørke jordbær. Igen et meget rent udtryk, masser af læskende saft, lidt fun-saft agtig. Uden at det er dårligt ment. God pebret finish. Det her er helt sikkert en pinot i den bedre ende af skalaen. Vi tog den med til frokosten, hvor den sad lige i skabet til stegt andebryst. Men måske er prisen lige voldsom nok? Jeg kan i al fald finde en del Cali pinoter som jeg hellere ville kaste 500 kroner efter.
~ 91 point

Felino Malbec Mendoza Viña Cobos 2009 (79,95)
Så går vi tilbage til Argentina igen. Malbec – national drue. Det siges at Malbec er nationaldruen fordi den kan tåle at man er doven. Felinoen byder på masser af peber i næsen, lidt jammy, og smagen er ærlig talt en smule tynd. Den har dog en overraskende god eftersmag. Vinen her har fået 5 måneder i eg og derefter 6 måneder i stål.
~85 point.

Cobos Bramara Malbec Lujan de Cuyo Mendoza 2009 (199,95)
Denne har fået en blanding af amerikansk (35%) og fransk (65%) eg. Desværre er der en kedelig duft, smagen er faktisk ganske fin. Det er lidt jævnt, men fint nok.
~86 point

Cobos Bramare Malbec Marchiori Vineyard Mendoza 2008 (449,95)
Her smider han den så på 100 % ny fransk eg. Spændene duft, lidt maling agtig. Ellers lidt lukker. Smagen er ung, og det bliver igen lidt vandet. Eftersmagen er til gengæld virkelig fyldig og behagelig, det skyldes måske brugen af eg.
~88 point

Cobos Malbec Mendoza Viña Cobos 2008 (899,95)
Jeg tror det her er det dyreste argentinske malbec jeg har prøvet. Det er faktisk en ret kompleks ting. Fedt at man prøver at gøre så meget ved en malbec. Helt klart en ting jeg ville lade ligge nogle år endnu, og så smide på karaffel. En rigtig fed sag, og den mangler måske lidt kakao eller kaffe noter til at balancere fedmen. Men det smager altså rigtig godt. Alkoholen i finishen er en smule ukontrollert.
~92 point

Cobos Bramare Cabernet Sauvignon Lujan de Cuyo Mendoza 2009 (199,95)
Rimelig kedelig cabernet næse. Glimrende frugt, der holder den lidt oppe. Eftersmagen er god, men alt alt alt for kort.
~86 point

Crossbarn Cabernet Sauvignon Npa Valley Paul Hobbs 2005 (169,95)
Kemisk næse, lukket. Kedelig I munden og meget kort eftersmag. Har fået et touch af amerikans eg (5-6 %), den kunne måske godt trække lidt mere. For det her er ganske enkelt for kedeligt.
~85 point

Cabernet Sauvignon Beckstoffer To Kalon Vineyard 2008 (1.499,95)
Her sker virkelig meget. Masser af læder, gummi. Noter af strand, havsalt. Den skuffer desværre lidt i munden. Det er ærgerligt. Heldigvis åbnede den sig senere. Lækker eftersmag, masser af kaffe og kakao. Det smager rigtig godt, men desværre overpriced.
~91 point.

Alt i alt en god smagen. Jeg fik et klart bedre indtryk af Paul Hobbs’ hus end jeg fik da vi besøgte det i Sonoma.

6 tanker om "Paul Hobbs"

  1. Felino Malbec Mendoza Viña Cobos 2009

    Hvordan kan man kalde “og smagen er ærlig talt en smule tynd” hvis der er noget den ikke er, så er det tynd? (Malbec)

    Undskyld men jeg griner lige lidt :-), det er en ommer drenge

  2. @Barolo: Jeg ved ikke om du har smagt ovenstående vin? Men jeg mener nu det jeg har skrevet. Det kan godt være det er malbec, men hvis du tror at man kun kan lave bomber som man finder i diverse supermarkeder – ja så er der en verden foran dig.
    Når jeg skriver den er en smule tynd, så er det fordi jeg mener at smagen er en smule tynd – specielt sammen lignet med duften, som står ovenfor. Det ville sige, at frugten er noget tilbagestående og der mangler noget fylde.
    Dette kan skyldes flere ting. Dels prøver Paul Hobbs at lave vine der adskiller fra de her frugt-bombe-fad-helvedes-vine, hvilket han gør ved at give den stål i størstedelen af tiden. Men der kan også være andre muligheder – for højt udbytte (det tror jeg dog ikke her) eller at han simpelthen har vandet den tilbage.

  3. Jeg synes måske dine formuleringer mangler kant og præcision. Jeg har smagt vinen og er ikke enig. Det er helt sikkert ikke en marmelade vin, men det er jo en vin med meget fylde og finesse. Poul Hobbs laver jo netop sådanne vine, eller som du kalder dem “frugt-bombe-fad-helvedes-vine” i hvert fald dem jeg har smagt. Det virker bare lidt som du ikke er på hjemmebane her 🙂

    PS: Jeg handler ikke vin i supermarkeder, men i igennem vinklub, så har vi vist også det på det rene.

  4. Lige en sidste ting, hvad mener du med “Vandet den tilbage” det forstår jeg simpelthen ikke. Har aldrig hørt det før?

  5. Godt at høre.
    Tak for kritikken, men jeg står egentlig ved det jeg har skrevet. Men det kan jo sagtens ske at vi er uenige om dem. Vin er vel til en hvis grad subjektivt.
    Argentina er ikke mit favoritområde, men jeg føler mig dog ikke som novice. Det er eksempelvis ikke første gang jeg smager Hobbs’ malbecer på en smagning.

    At vande tilbage. Hvis man eksempelvis har været lidt sendt ude og høste og måske får høstet ved for høj brix, så kan man hælde vand i vinen, og dermed vande den tilbage til en lavere brix. Dette kan også gøres hvis man synes at vinen er blevet for kraftig eller lign. Denne metode er så vidt jeg ved (er ikke 100 procent sikker), ikke tilladt i Europa. Men den bruges gerne i den “nye” verden.

  6. jeg havde glædet mig meget til at smage Cobos Malbec til fødselsdagssmagningen på børsen da jeg havde hørt godt om den fra anden side men jeg syntes virkelig den var ringe! den var alt for ubalanceret og specielt det krydrede aspekt ramte helt ved siden af så den ville aldrig få så høj en score hos mig men smag og behag!!! måske det kunne jævne sig lidt ud med nogle år på bagen men jeg tvivler dog!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.