Old school tasting

En bekendt havde inviteret til en smagning hvor vi kom igennem nogle vine man sjældent møder. Ingen grund til for megen snak, lad os blot gå til vinen.

Vine er listet i smagt rækkefølge, smagningen var semiblindt (undtagen champagnen som var 100% blindt), alle point er givet før afsløring af vinen.

4-2014-01-24 22.16.28

Pommery NV (fra slut 1960)
En champagne som mest af alt er sjov. Meget brunlig farve, masser af power Næsen giver masser af sødlig frugt som figner og abrikos. Har stadig bobler og en glimrende syre som modspil til den tunge frugt.
~ 85 points

Charles Heidsieck Blanc de Blancs 1975
Denne gang en vin med årgang. Denne har ligeså en meget brun farve. Masser af nøddenoter i næsen, abrikos og en anelse salmiakket. Interressant og meget behagelig næse. Har perfekte bobler, smør noter, brioche og flødekaramel. Eftersmagen er desværre lidt for kort og har noget metallisk over sig. Alt i alt dog en flot champagne.
~92 points

Lanson NV (slut 60erne / start 70erne)
Abrikos i næsen, masser af hasselnød. God syre, lime og en relativ høj sødme. En glimrende champagne som desværre nok er en smule anonym.
~ 88 points

Chateau Soutard, Saint Emilion 1970
Mørk frugt, kakao en smule kaffe. Har god syre lidt lette bær og et træ præg. Afslutter lidt tamt.
~ 88 points

Vieux Bourgneuf Pomerol 1971
Dette her var en meget positiv overraskelse da den blev afsløret. Fantastisk åben vin, virker meget frisk – selv på trods af sine 40+ år, sort the og appelsin skal i næsen. Har hele vejen igennem en fin frugt, masser af røde bær. Eftersmagen bærer præg af modenhed, men på den gode måde. Den bliver ved længe.
~ 93 points

Vieux Bourgneuf Pomerol 1975
Denne her skuffer lidt i forhold til 71eren. Næsten er uovertruffen, tobak, masser af power. Desværre skuffer resten og syren stikker lidt ud.
~ 89 points

Poujeau, Moulis 1955
Næsten er svær at hive op af glasset. Den smager glimrende, sort the og en smule frugt. OK eftersmag men ikke voldsom lang.
~ 86 points

Moucaillou, Moulis 1961
Virker til at have en del cabernet sauvignon. Men det er også mere eller mindre det eneste den giver. Ligegyldig cab.
~ 81 points

Chateau Margaux 19732-2014-01-24 20.59.24
Lækker farve, som bære få tegn på den alder den nu engang har. Aldrig har jeg smagt en vin der dufter så meget af grillet rød peber som denne gør. Masser af røde bær findes også i næsen.  Den smager også glimrende, men jeg har svært ved at sætte eksakt ord på. Frugten er flot, røde bær hele vejen igennem sammen med en dyb karakter.
~ 93 points

Chateau Margaux 1974 Glimrende bordeaux.
Et år yngre – men slet ikke lige så sjov. Stadig en kraftfuld vin som har en blomstret note. Virker helt let i munden, og har noter af jordskokker. Eftersmagen er klassisk bordeaux.
~ 91 points

La Passion Haut Brion 1957
Vildt meget sød tobak i næsen, sort the. I næsen virker den slet ikke som en 57-årig. Desværre er den lidt kantet i munden, syren lidt for stor og mangler lidt frugt. Finish er OK, men alt for kort.
~ 90 points

La Passion Haut Brion 1964
Denne 50-årige er ingen pleaser. Den er skarp og syren stikker ud. Frugten er der stadig lidt tilbage af og den har sødmen i sig. Den er mere sjov end den er god.
~ 85 points

2 tanker om "Old school tasting"

  1. WOW, en interessant smagning. Det er sjældent man smager disse gamle glemte perler fra Bordeaux. Sjovt med ’73 Margaux, som på papiret ikke burde være den store vin. Den er straks skrevet på min alenlange ønskeseddel med drømmevine.

    Hyg jer
    Frederik

  2. Jeg er vildt misundelig. Det ser rigtigt interessant ud.

    Jeg har desværre ikke den store erfaring med gammel vin, men ville gerne vide blive klogere på det, så man har en referenceramme.

    Fik en 1982 Chateau Kirwan i gave af min dejlige kæreste for et par år siden. Forventningens glæde var stor, da den blev åbnet. Fandt den desværre kedelig og som om, at der var lagt låg på smagen.

    Derfor holder jeg øje med steder, hvor der er mulighed for at smage (over)moden vin sammen med nogle, der har erfaring med det. Så kan de måske fortælle, at denne vin har toppet eller det er lige præcis sådan det skal smage.

    Kender i tilfældigvis til nogle arrangementer med smagning af gammel vin?

    Mvh
    Rasmus

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.