Mouton-Seminar 2010

Igen havde den ambitiøse vinklub i Slagelse (jf. www.vinfestivalen.dk), fået en særdeles spændende smagning sat i stand. To af WineFactory’s rapportere havde fået reserveret plads, til hvad der på forhånd lignede en interessant Mouton Rothschild smagning, med det tvist, at overvægten af vinene kom fra skæve årgange.

Det er blevet bevist igen og igen, at der er mange sjove overraskelser at få, når man dykker ned i dygtige producenters vine, som ellers stammer fra generelt dårlige årgange, men som derfor også er nemmere og billigere at få fat i.

Til dem af vores kære læsere/seere, som endnu ikke er faldet over en flaske Mouton Rothschild i den lokale vinbutik, eller til en smagning, kommer her en kort introduktion:

Château Mouton Rothschild (herefter: M.R.) ligger i Pauillac, i regionen Medoc i Bordeaux, og ejes i dag af Baronesse Philippine de Rothschild og hendes børn, og anses af mange for at producere en af verdens bedste vine. I 1853 købte Baron Nathaniel de Rothschild slottet Cht. Brane-Mouton, og omdøbte det til Cht. M.R. Det var dog først i 1922, da Baron Philippe de Rothschild kom til, at der virkelig begyndte at ske nogle reformer på vinfronten. Baron Philippes seneste og største bedrift var, at opnå en revision af Bordeaux’s 1855-klassifikation, således at Cht. M.R. opnået status af 1.Cru i 1973.
Cht. M.R. er beplantet med 77 % Cabernet Sauvignon, 12 % Merlot, 9 % Cabernet Franc og 2 % Petit Verdot. Mosten/vinen gæres stadig i store egefade, og vinen modnes næsten altid i nye egefade. Vinstokkene er i gennemsnit 48 år gamle, jordbunden er gruset og den årlige produktion ligger på omkring 300.000 flasker.

OBS – Vinene til smagningen blev smagt dobbelt blindt, dog med en minimal skelen til alder, således at de yngste vine ikke kom først og derigennem potentielt kunne ødelægge oplevelsen af de ældre, mere skrøbelige vine. Jeg har dog valgt at opliste nedenstående smagsnoter på vinene, i rækkefølge efter alder, for overskuelighedens skyld!

M.R. 1970
>>> Desværre havde denne flaske fejl. Masser af lagereddike og råd.

M.R. 1976
>>> Næsten det samme som 1970, dvs. fejl. Der har været mange problemer med de propper der blev brugt i 70’erne, og det er desværre tit man finder oxiderede flasker fra dette årti.

M.R. 1980
>>> Endelig en vin der var værd at sætte tænderne i. Den klassiske Mouton-note i duften med både røde bær, vanilje og ristet fad, kombineret med traditionel medoc- terroir. Udviklede dybere og dybere note af frisk, mørk muld med tiden i glasset. Smagen var mørk og kødfuld, med en varm fylde og et hint af kanel. Vinen var i god stand, med sine 30 år i betragtning, men var heller ikke mere end det.
… 88p.

M.R. 1981
>>> Igen klassisk Mouton, dog med mere ristet vanilje og en klar røget note, end 80’eren. Smagen havde saft og kraft, og var næsten ungdommelig i sin frugt – manglede dog både dybde og balance.
… 89p.

M.R. 1983
>>> Fejl IGEN – dette var blevet en frustrerende trend.

M.R. 1984
>>> Mere urtet end de forrige. Let røget vanilje, krydret frugt og et hint af mynte. Smagen manglede dybde, men var gennemtrængende, med stor frisk syre.
… 88p.

M.R. 1985
>>> Støvet lerjord, svage jordbær, let jordede Karl Johan svampe > Jordbærerne tog til med tiden. Utroligt elegant duft OG smag. Smagen bød på bitre kirsebærsten, men ikke meget mere.
… 90p.

M.R. 1988
>>> Stille og rolig syrligt kirsebær, med en smule lakrids. Smagen var stringent og tjæret – ikke opløftende. Denne vin har tidligere fået hele 96p. af Wine Spectator, men på denne aften var jeg ikke i skyggen af tvivl, og måtte give den ikke mindre end 10 p. mindre!
… 86p.

M.R. 1989
>>> Var med det samme en helt anden oplevelse! Fantastisk balanceret og behageligt stald, lidt kanel, støvet ler, hvid peber, stegt flæsk og stegt vildsvin. FANTASTISK! Smagen havde både noter af sort te og mild mokka, og var umådelig elegant og vel sammensat. I eftersmagen kom der pludselig hint af støvet engelsk lakrids.
… 93p.

M.R. 1991
>>> Lækkert, røget, stegt kød, men stadig med underliggende jordbær, hindbær og mælkechokolade. Meget flot. Smagen var også super, med røget blomme og brombær.
… 90p.

M.R. 1992
>>> Det første der rammer en, er karamelliseret mokka – hvad det så end er. Duften er fremragende, med yderligere stegt kød og stegte grøntsager. Smagen var desværre ikke nær så kompleks som duften, dog med lidt sort te. Duften er til 93p., men pga. den skuffende smag:
… 90p.

M.R. 1993
>>> Fin rød frugt, med uden rigtig Medoc karakter – mangler substans. Smagen havde frisk mørk frugt og fin struktur – MEN mangler terroir-udtryk og karakter.
… 88p.

M.R. 1994
>>> Varme vanilje stænger, overhældt med smeltet smør og varme kirsbær. Ydermere mælkechokolade, lidt urtet og stegt rødt kød. I smagen langvarig frisk frugt, bitter blomme og moreller. Efter lidt tid kom der lidt mokka og flere urtede noter. Desværre en lidt for stringent finish.
… 91p.

Hvis andre har haft personlige oplevelser med M.R. – både gode og dårlige – så del dem endelig med andre læsere/seere i kommentarerne nedenunder!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.