Dansk vin – kan man det?!

Ja, det kan man! Men skal man?


Det er for længst slået fast, at man i kongeriget Danmark nu også kan lave ganske glimrende vin, både rød og hvid, selvom der dog stadig bliver krævet en uforholdsmæssig høj pris for de flygtige dråber. Røde vine på druer som f.eks. Rondo, Regent og Leon Millot, og hvide på f.eks. Orion og Solaris, vælter frem fra de snart mange små vinbønder rundt om i DK. ”Bønderne” er tilsyneladende mest fokuseret på de røde varianter, selvom det efter undertegnets mening må være lysende klart, at Danmarks klima er bedre egnet til hvide og mousserende. Det er da også de hvide varianter, som jeg er blevet mest positivt overrasket over, igennem de sidste par år.

Jeg var for nylig til en smagning af dansk vin, hvorfra nedenstående smagsnoter oprinder, og selvom der var de typiske skuffende elementer, så var der så sandelig også nogle sjove og ligefrem opsigtsvækkende indslag.

Læs gerne nedenstående noter, og kom MEGET gerne med jeres egne kommentarer til fænomenet: Dansk vin. Det har været min generelle holdning, at vindyrkning i DK er et reelt formålsløst foretagende – vi har i DK en lang øl- og snapsekultur, som vi kan være stolte af, og som jeg personligt hundredegange hellere så udviklet, end de nu mange forsøg på at fremstille vin i våde og kolde DK. DOG vil jeg understrege min respekt og beundring for de mennesker som tror på projektet, og som over alt forventning leverer mere eller mindre interessante vine, efter blot et par år i produktion. Må tillige indrømme, at jeg selv er anpartshaver i en lille gård på Vestsjælland – man vil jo nødigt gå glip af noget 😉

Smagenoter fra Dansk smagning august 2010:

  • Don’s Cuvee Orion, Skærsøgaard (mousserende)

desværre for gammel, og helt død. (ca. 7 år gammel). Ingen point.

  • Rosé, Skærsøgaard 2001 (Druer: Merlot + Regent)

Igen for gammel, og desværre helt færdig. Dog en overraskende flot, ren profil trods alderen. Ingen point (herefter: p.)

  • Bordvin hvid, Degnemosegaard 2007 (Druer: Solaris, Phoenix, Ortega, Orion)

I duften lidt svinesti, halm, vissent græs, kornlager og lidt moden floral note. Smagen var frisk, men bar dog allerede et tydeligt modent præg, som et ældre syrligt æble. 64 p.

  • Bordvin hvid, Degnemosegaard 2008 (Druer: Solaris, Phoenix, Ortega, Orion)

Meget flot og helt anderledes næse end 07’. Hyldeblomst og grøn drue. Mindede mig om viognier i duften. Elegant smag, som landede mellem en sauvignon blanc og viognier. Meget behagelig, dog simpel. 79 p.

  • Bordvin rød, Falkenstens Gods 2003. (Druer: Regent + Rondo)

Utrolig dyb farve. Duften var elegant, med lidt violer, roser og nelliker. Smagen bestod hovedsagligt af let bitre jordbær og kirsbær, og smagen afslørede det nordlige tilhørsforhold. 82 p.

  • Bordvin rød, Antes Vin, Vestsjælland 2005 (Druer: Regent, Rondo, Merlot)

Både i duft og smag kunne man finde tørret tranebær og lidt ristet rød peber. Desværre let oxyderet. Ingen p.

  • Bordvin rød, Strandvejens Vingård 2006 (Drue: Rondo)

Meget moden, nærmest overmoden. Modent jordbær. 71 p.

  • Bordvin rød, Skærsøgaard 2003, fadlagret.

Dette var efter min mening smagningens højdepunkt. Duften bød på modne Rioja- og Barolo noter. Fadet havde givet en tydelig dybde, krydderi og en note af let sødlig tobak. Faktisk en lækker vin, som tilmed havde en lang cremet eftersmag. 88 p.+

  • Bordinv rød, Nordlund 2002

Var ellers publikums favorit på aftenen. En jævn, lettilgængelig stil, med trad. rød frisk frugt. Nogle ville måske kalde den tynd (havde hørt rygter om alt for stort udbytte på Nordlund-markerne), men dog havde den en flot og balanceret syrestruktur. Elegancen og balancen kunne ikke fornægtes, men stod som en mager forfinet herrer, ved siden Skærsøgaard 03’. Senere gik jeg tilbage til Nordlund, og da havde den klart opnået mere kompleksitet i duften, dog uden nogensinde at blive decideret indbydende. 86 p.

  • Bordvin rød, Degnemosegaard 2007 (Druer: Rondo, Regent, Leon Millot)

Frisk, rød, simpel frugt. Ungdommelig vin, som trods den ikke havde nogle fejl, på ingen måde imponerede. 76 p.

  • Bordvin rød, Herosgård 2006 (Drue: Rondo)

Duften mindede mig øjeblikkeligt om chilensk carmenere/cabernet blend, med frisk rød frugt og syrlige ribs. Smagen gik igen med kirsebærsten og ribs. Ikke imponerende, men drikkelig. 77 p.

  • Bordvin rød, Lille Gadegård (Drue: Rondo)

Fejl. Ingen p.

  • Bordvin rød, Herosgård 2007 (Drue: Rondo)

Udtalt solbærblad i duften, og mindede mig igen om chilensk cabernet til 50-70kr. Rank syre, som desperat trænger til selskab af dybde og fylde 78.

  • Bordvin rød, Herosgård 2008 (Drue: Rondo)

Straks en mere kompleks, dybere næse end de forrige årgange. Mere modent solbær, kirsebærsten, blommeskind. Smagen tillige kraftigere og dybere – uden tvivl en stor årgang, med potentiale. Kunne sagtens have tålt nogle måneder på fad. Syren er stadig markant. 84 p.

 

6 tanker om "Dansk vin – kan man det?!"

  1. Bordvin rød, Skærsøgaard 2003, er du godt nok glad for! Det lyder som en rigtig spændende smagning..
    Jeg har stadig den positive-dansk-rødvins-oplevelse til gode…

  2. Hej Frederik – læste lige dit indlæg fra d. 30 jan. – spændende sæt må man sige!

    Tror grunden til, at fokus i Dk-vinproduktion endnu ikke er flyttet over på hvid og mouss., er at det reelt ikke er fagfolk, men derimod private vin-nydere, som står bag de fleste gårde.

    Men det skal nok komme, tror jeg..

  3. Hej Tobias,

    Nu er det et par måneder siden, du skrev det her indlæg, men jeg håber du stadig er interesseret i dansk vin. Jeg og en kollega er netop ved at opbygge et journalistisk webmagasin om det emne – kig forbi http://www.vinidanmark.dk hvis du har lyst til at læse lidt mere. Og læg endelig en kommentar.

    Mvh,
    Mathias
    Medredaktør, vinidanmark.dk

  4. Meget interessante smagsnoter. Prøv at lyt med på P4 Syd lørdag den 5. november. Her vil Torben ølholm lave en udsendelse om “dansk vin”. Medvirkende er desuden Jens Wichmann og Per W. Stryger. B. C. Syd vinholdet

  5. Tak for de seneste kommentarer!

    att.: Mathias – Lyder virkelig spændende med det net-magasin! Altid godt med mere informaton, som er tilgængelig for alle, om vino. Måske kan WF på et tidspunkt få lov til at interviewe dig om projektet… 😉

    att.: Fedt med radioprogrammet – bliver spændende at høre lidt om hvad status på DK-vin er i øjeblikket…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.