Hvor og Hvornår???

At gå efter den gode årgang

Forskellige vinproducerende lande, og disses forskellige vinområder, har hver deres gode og dårlige årgange. Dvs. der generelt er år som man bør gå efter, og år som man bør lade stå på hylden

– hvilket dog igen er en sandhed med modifikationer, eftersom de virkelig gode vinkøb ofte gøres i ellers dårlige årgange, der grundet deres ry har en lavere pris. F.eks. har undertegnet haft mange gode ”billige” oplevelser med top-bordeaux vine fra årgange som f.eks. 1997 og 2002, der bestemt ikke er top-år, men som til gengæld har været tilnærmelige i pris. Køber man til gengæld vine til at gemme, eller som en investering, bør man som regel gå efter de gode årgange.

Variationen mellem årene skyldes mange faktorer, men vejret er ofte den mest betydningsfulde. Særligt i de ”gamle-vinverdens-lande” som Frankrig, Italien, Spanien, Portugal osv., er der ofte stor variation mellem årgangene. Alt imens de ”nye-vinverdens-lande” som Australien, Chile, Argentina, Californien, Sydafrika osv., ofte ikke oplever den samme store variation, eftersom disse lande ofte nyder godt af et stabilt, varmt klima, og til tider benytter kontrolleret kunstvanding.

En bedømmelse af en årgang, vil altid være upræcis og generaliserende, eftersom en eller flere producenter i et ellers dårligt år, sagtens kan have lykkedes i at fremstille gode vine. Trods det, synes vi her fra WF, at en oversigt (et årgangsskema) over de forskellige lande/områders gode og dårlige år, ville være interessant og hjælpsomt for os selv, og alle vores kære læsere!

Nedenstående er links til årgangsskemaer, som repræsenterer nogle af de mest respekterede kilder globalt set.

Hvis du evt. er uenig i et af årgangsskemaernes bedømmelse, eller generelt er uenig/enig i brugen af disse skemaer, må du endelig skrive det i kommentarfeltet herunder.

(De to første skemaer kan let printes ud, og tages med i baglommen når turen går til vinhandleren!)

Links:

http://www.erobertparker.com/info/vintagechart.pdf

http://www.winespectator.com/contentimage/wso/pdf/vintagecardWEB.pdf

http://www.decanter.com/vintageguides/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.