No. 61 – Odenses bedste (og eneste) vinbar!

YES! Endelig skete det – Der var omsider én som havde mod på at give Odense en rigtig vinbar. Tidligere forsøg på dette var vinbaren Mundo i Vestergade, der desværre måtte lukke, men som jeg dog nåede at have 2-3 gode oplevelser på.

Det er Martin Pilsmark, som både er uddannet kok, tjener OG sommelier, der er manden bag både vinbar No. 61 og restaurant No. 61. Martin har fået sin erfaring fra flere interessante steder i den fynske vin- og mad verden, bl.a. fra Falsled Kro og Munkebo Kro. Martin står for ledelsen af både restauranten og vinbaren, men formår dog alligevel ofte at være tilstede i vinbaren, hvor han er klar med vejledning og en god snak om vinens verden generelt.

Førhen var Franck A Odense centrums eneste rigtig gode sted for en vin-nørd, som ledte efter et godt udvalg af vine på både glas og flaske – ellers måtte man tage turen til en af Københavns mange glimrende vinbarer, hvilket man så ofte gjorde. Dette er heldigvis ikke længere tilfældet, efter åbningen af No. 61 i slutningen af 2011. Jeg må sige, at jeg er rimelig begejstret over det niveau som No. 61 lægger for dagen – hyggelig rustik indretning med masser af levende lys i store franske lysestager, gode glas, ofte kompetent rådgivning, stort udvalg af vine på glas (ca. 25 forskellige) og mulighed for servering af både oste, brød og charcuteri, eller et helt måltid for den sags skyld i den tilstødende restaurant. Det er imponerende ambitiøst og bestemt den centrale beliggenhed på Kongensgade værdig.

Jeg har indtil videre kun været på No. 61 to gange. Første gang var en stille torsdag eftermiddag, hvor der kun var ganske få andre gæster. Ved denne lejlighed fik jeg et glimrende glas af den robuste og voluminøse champagne R&L Legras Blancs de Blancs NV og et glas af den interessante Martinet Bru 2008, fra Priorat, som udviklede sig igen og igen hen over aftenen. Da der ikke var så mange gæster denne aften, havde Hr. Pilsmark god tid til en samtale om stort og småt indenfor vinens verden, herunder de mange forskellige typer af mousserende vin som han håbede kunne blive repræsenteret lidt bedre på hans kort i fremtiden.

Anden gang var en regnfuld fredag aften, hvor stedet var næsten fyldt. Dette gav en rigtig god stemning – nogle folk sad og diskuterede de vine de drak, andre talte med med tjeneren om hvilken vin de skulle prøve næste gang og andre igen talte selvfølgelig om alt andet end vin. Ved dette besøg blev vi taget imod af en sød kvindelig tjener, der senere skulle vise sig at have et lidt begrænset, men brugbart kendskab til vin, som viste os et bord og et sted til at hænge jakkerne. Efter et par glas (så vidt jeg kunne se nogle af Spiegelaus bordeaux- og bourgogne glas) af lidt forskelligt, prøvede vi den eneste flaske bordeaux på kortet: Cht. Croix de l’Esperance 2004, Lussac-St. Emilion. Denne vin overskyggede resten af aftenen med sin duft og smag – fantastisk flot og elegant Lussac-St. Emilion, hvor specielt duften var enormt lækker: violer, tørrede rosenblade, blåbæris, tåget elegant vanilje, minimal undertone af landligt hø og lidt engelsk lakrids. 2004 er nok min favorit bordeaux-årgang ud af de sidste femten år, inklusiv 2005, og denne oplevelse bekræftede dette. Ægte bordeaux, hvis elegance og subtile noter charmerede mig fuldstændigt.

Chateau Croix de l'Esperance

Generelt er jeg ovenud lykkelig over at Odense endelig har fået en vinbar igen – at den gør det så godt som No. 61 gør det, er en dobbeltglæde. Priserne for vine på glas, går fra kr. 65 til ca. kr. 120., og der er vintyper fra mange steder, dog mest fra den gamle verden. No. 61 holder åbent torsdag, fredag og lørdag, fra kl. 17 til 24 – vinbar.no61.dk

anbefaling vine vi smager i dette afsnit point pris
Godt Køb R&L Legras Blancs de Blancs NV, Champagne 90 300
Neutral Clos Martinet, Martinet Bru 2008, Priorat 89 199
Godt Køb Chateau Croix de l’Esperance 2004, Lussac-St. Emilion 92 160

3 tanker om "No. 61 – Odenses bedste (og eneste) vinbar!"

  1. Det ender da nok med en tur på vinbar i Odense når man engang får rykket sig til det fynske

  2. Kan kun gi’ jer ret i, at det er et fantastisk initiativ og det er skønt, at der endelig er kommet en vinbar i Odense (og så af den kvalitet).
    Overkommelige priser og go’ vin er med til at gøre det til et rigtig godt sted.

    Personligt er jeg mest til R&L Legras Rose champagnen, fremfor Blancs de Blancs, så hvis ikke I kender den er den værd at prøve næste gang 😉

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.