Marsanne & Roussanne i Australian

Tema smagninger er jo altid en god ting. Så da jeg fik muligheden for at deltage en smagning af hvidvine på rhone druer slog jeg selvfølgelig til. Programmet stod på fjorten australske og én fransk.

Generelt sjovt at prøve. Enkelte vine skilte sig ud, men ingen var ligefrem fantastiske. Derudover ville dekantering have været en rigtig smart ting at have gjort ved vinene. Da langt de fleste åbnede sig gevaldigt op efter noget ilt. Vinene herunder er som vanlig skrevet i den smagte rækkefølge. Vinene blev serveret i heat af to vine, udover Collector Lamp Lit som blev serveret med Ben Haines og All Saints.

Tahbilk Marsanne 2011 Nagambie Lakes, Central Victoria
Melon i næsen, lidt grøn duft og blomstret. Smagen byder på en overraskende lav syre lidt grønne æbler. Eftersmagen er yderst behagelig men en smule kort. En af aftenens bedre vine.
~ 88 points

Tahbilk 1927 Vines 2001 Nagambie Lakes, Central Victoria
Sjov sag som jeg har glæder mig til. Tahbilk har verdens ældste marsanne vinstokke stående, de er fra 1927. Som navnet antyder er den lavet på druerne fra disse stokke. Det er jo sjovt i sig selv. Derudover har den nogle år på bagen – 11 år. Denne vin kan således give et fingerpeg om lagringspotentialet. Vinen har ligger under glimrende forhold – alle vine kommer nemlig direkte fra producenterne.
Næsen er sjov. Banen og ekstrem nøddet/tawny agtig. Smagen her en god portion syre, nødede noter men mangler noget frugt. Finish er OK. Men vinen er simpelthen for ensporet.
~ 84 points.

Collector Lamp Lit Marsanne 2011 Canberra District, NSW
Storten set fraværende duft. Smagen byder på lidt melon. God tanin.
Igen melon i eftersmag. En lille ting ved denne. Den var selvfølgelig forseglet med skruelåg. Den flaske det andet bord fik havde fået et stød så der var kommet en lille bule i kapslen, det betød at den havde fået ilt og var totalt oxideret.
~ 83 points.

Ben Haines Marsanne 2011 Central Victoria
Overoaked satan. Masser af pære og melon i smagen. Eftersmagen bliver totalt domineret af eg.
~ 82 points.

All Saints Estate Marsanne 2010 Rutherglen, North East Victoria
For mig aftenens bedste vin. Denne her er ét år ældre en de sidste par stykker.
Masser af nødder og honning i duften. Det kan lyde lidt kvalmt men det er det ikke. Smagen er giver et meget rent udtryk, blomster honning stader, syre og pære.
Meget fin syrerig finish.
~ 89 points.

The Story Wines Westgate Vineyard Blanc 2011 Grampians, Western Victoria
Så går vi over til vine med andet end marsanne i.Blomster honning i duften og slamiak.
Honingen køre videre i smagen, men det bliver på en skæv facon sammen med syren.
Meget grøn og nærmest sød. Det er bestemt ikke godt.
~ 81 points.

Ravensworth ‘The Grainery’ Marsanne Roussanne Viognier 2011 Canberra District
Spændene duft. Honning og pærer med et støvet præg.
Smagen giver lidt lime men er ellers ret kedelig. Finishen er for meget alkohol.
~ 82 points

d’Arenberg The Hermit Crab MVR 2010 McLaren Vale, South Australia
En af de lidt billigere i smagningen, til omkring 14$. (resten ligger i intervallet mellem 20 og 30). Til prisen rigtig fornuftig.
Lidt bark i duften, en smule alkohol som hurtigt forsvinder med noget ilt. Glimrende og helstøbt duft.
Fint mouthfeel i munden. En del af ovenstående noter gentager sig, men det passer godt sammen. Glimrende finish og god rød tråd.
~ 87 points

Mitchelton Air Strip MVR 2010 Nagambie Lakes, Central Victoria
Floral honning duft.
Honning, kalk og mineral i smagen. Desværre kort eftersmag, men udmærket med den kombination af det søde og mineralske.
~ 86 points

Torbreck Woodcutters RVM 2010 Barossa Valley, South Australia
Denne her blev smagt i årgang 2011 da jeg var på besøg hos Torbreck. Så sjovt at smage denne. Den gør det nu meget godt og mange om bordet var glade for den.
Godt spil mellem lime og honning i duften.
Lidt fad i smagen der desværre udløser en smule bitterhed. Eftersmagen fejler derimod ikke noget, dejlig floral.
~ 87 points.

All Saints Estate ‘Family Cellar’ Marsanne 2009 Rutherglen, North East Victoria
Støvet blomster honning i næsen. Man kan vel næsten begynde at fornemme et gennemgående element i de her vine? Lidt kedelig smag, men god finish der trækker på noterne i duften og et skud eg.
~ 87 points.


Jamsheed Roussanne 2011 Beechworth, Victoria
For alvor også en af de sjove vine her.
Duften er noget helt nyt for mig her, minder om japansk mad. Ingefær, soja flødekaramel og lidt saltet. Lidt kemi agtigt i munden, ‘medicin skab’. Men frugten er der også i form af melon. Finishen er en smule bitter/syrerig. Men det er en sjov vin. Måske ikke en man sidder med hele aftenen.
~ 88 points.

Bird On A Wire Marsanne 2010 Yarra Valley, Victoria
Denne blev nok ikke ubevist serveret i samme heat som Jamsheed. Også rigtig sjov sag. Duften er vanilje is, i ved den duft man for når den smelter, og det er ikke bare fadet man kan dufte. Sjovt! Og så en smule fyrtræ.
Smagen er meget mineralsk med et godt skud lime. Næsten sodavandsis.
Desværre er der for meget eg i eftersmagen og den bliver lidt kedelig.
~ 86 points.

Dard & Ribo Hermitage Blanc (Roussanne) 2009 Hermitage, France
Min første franske vin i 3 måneder og 13 dage! Og hvilken skuffelse.
Dufter totalt oxideret. Duften giver også eddike, men dog lidt citrus og melon efter lidt ilt. Den bliver dog aldrig en rigtig fornøjelse. Eftersmagen er direkte bitter. Møg vin.
~ 79 points

Giaconda Aeolia Roussanne 2009 Beechworth, North East Victoria
Aftenens sidste vin. En glimrende afslutning.
Lidt eg i duften og lime. Men den virker ret frisk.
Smagen er igen frisk, citrus. En god pleaser og meget tiltrækkende. En lidt kort eftersmag men udover det glimrende.
~ 88 points.

Alt i alt en god aften som gav mig et godt indblik i marsanne og roussanne. Tak til Swirl, sniff, spit for arrengement!

En tanke om "Marsanne & Roussanne i Australian"

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.