La Chablisienne Smagning – Premiere på 2010 og Grand Cru 2008

Vinene blev præsenteret af Adm. Dir. Damien Leclerc, og det efterfølgende er WineFactorys smagsnoter til en håndfuld af de vine, som vi mente skilte sig positivt ud fra mængden.


2010 Chablis La Pierrelée (79,95kr. v. 12 fl.) – denne vin er tredje kvalitetstrin i Chablisiennes brede produktserie, at dømme rent ud fra prisen, og den gør meget af det som ”rigtig”, klassisk chablis skal: ren, rank frugt, markant mineralitet og flot syrestruktur. Der er både hvide florale noter, og frugtnoter af hvid fersken og limeskal i duft og smag. Senere da vi fik lidt mad, eksploderede frugten nærmest i denne lille, men fremragende flaske chablis. Gennemført vin, til en god pris.
…87p. / Godt køb
2010 Chablis Les Vénérables Vieilles Vignes (109,95kr. v. 12 fl.) – en helt anden vin end den ranke og rene La Perrelée, er denne Vénérables med dens større frugt og fyldigere stil. Noter af vanilje, liljer, lidt brioche, lidt popcorn og hvid fersken, gør denne vin til en både lækker og interessant oplevelse i både duft og smag. Selvom den har fået en del fad, er den holdt meget balanceret og elegant. Super lækker chablis.
…89p./ Godt køb
2010 Chablis 1. Cru Fourchaume ( 129,95kr. v. 12 fl.) – de bedste ord til at beskrive denne usædvanlige chablis må være: cremet vanilje og gylden frugt. Den er ekstremt charmerende og forførende, med en cremethed og fedme som ikke ses så ofte i Chablis. Fadet er såvel denne vins fordel som bagdel, dvs. fadet er lidt for dominerende og overskygger frugten for meget. Til alle som godt kan lide Californisk chardonnay, men som måske leder efter lidt mere elegance og mineralitet, er denne Fourchaume et sikkert hit.
…89p./ Godt køb
2010 Chablis 1. Cru Montée de Tonnerre (149,95kr. v. 12 fl.) – her kommer en vin med den særlige sur-lie note, som Chablisienne får frem i flere af deres vine igennem længere tids lagring på bærmen, og for champagne-elskere som os er det en meeeget positiv ting! Denne vin minder mere om Grand Cru end 1. Cru i sin storhed og karakter, men er stadig ren og elegant. En flot, charmerende vin, som alligevel bibeholder chablis vigtigste dyder (renhed, mineralitet, syre osv.).
…90p./ Godt køb
2008 Chablis Grand Cru Blanchot (299,95kr. v. 12 fl.) – WOW, meget interessant: let røget, animalsk note, sammen med lidt grønne grøntsager og behagelig kælder i starten. Derefter mere og mere cremet frugt, lidt vanilje slår pludselig igennem, og et drys af mineralsk havsalt. Meget kompleks chablis, som uvikler sig igen og igen i glasset. En af smagningens mest interessante vine. Eminent fin syre. Hvis man har god tid til at lade den folde sig ud, i store glas, kan den drikkes nu, men den vil formentlig være endnu sjovere om 3-5 år.
…92p./ Godt køb

Generel konklusion på dette besøg i Chablis: Chablis er mange ting. Vinene kan være simple og læskende, de kan være koncentrerede og ranke med imponerende syre og de kan være fyldige, fede og brede. Chablisienne ved uden tvivl hvad de har gang i, og næsten alle vinene virkede meget gennemførte og ”færdiglavede”. Mange mennesker benytter sig af supermarkedernes ”chablis-tilbud” – disse vine er ofte rene og friske, men sjældent komplekse og udfordrende. Alle bør prøve at købe en bedre, og måske lidt dyrere chablis og matche den med noget mad, gerne skaldyr. De vil i så fald ofte opleve en af de store klassiske vinoplevelser, man som vinnyder kan opleve. Chablis er, i ordets bedste mening, en madvin! Når først syren og mineraliteten får noget at spille op imod, så giver det plads til at frugten kan åbne sig, og i dette ægteskab med god mad: det er her, at Chablis opleves bedst.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.