Riesling – verdens bedste hvidvinsdrue ?

Det er snart sagt af mange – Riesling er de fleste andre grønne druer overlegen i både syre, mineralitet, renhed, aroma, diversitet, kompleksitet, lagringspotentiale og egenskab til at genspejle terroir i den endelige vin.

Mange anser måske Chardonnay som værende den dominerende grønne drue, med mange af verdens største hvidvine og champagner på ”CV’et”, og givet hører Chardonnay også til i ”top tre”, sammen med Riesling og Sauvignon Blanc – men alligevel er det som at Chardonnay aldrig lykkedes i at præsentere den samme renhed, og kompromisløse stil som Riesling er i stand til. Chardonnay bliver desuden tit ”over-oaked”, og gennemgår ofte malolaktisk-”gæring”, hvilket bestemt heller ikke hjælper på dens til tider ”urene”-stil.

For Sauvignon Blancs vedkommende synes den største udfordring at være, at komme med noget til bordet ud over de typiske >passionsfrugt, stikkelsbær og nyslået græs< noter, som den måske lidt overivrigt, smider om sig med, om man så får den i Frankrig, USA eller New Zealand.

Riesling havde sit oprindelige ophav omkring Rhinen i Tyskland, og har siden særligt sat sig i det franske Alsace og selvfølgelig stadig i Tyskland. Druen kan også findes i bl.a. Østrig, Luxemburg, USA, Sydafrika og visse steder i Australien, f.eks. Clare Valley. Generelt for de fleste område i verden, hvor man støder på Riesling, er at de klimatisk tenderer til den køligere side – områder som også foretrækkes til dyrkning af den røde Pinot Noir (hint! hint!).

Riesling er i sandhed ”vin-nørdernes” darling, som ofte roser dens balance og komplekse noter i samme åndedrag som f.x. Pinot Noir – Pinot tilhører ikke længere kun vin-nørderne, men takket være bl.a. filmen Sideways, drikkes Pinot nu af et langt større publikum.

Spørgsmålet er så om det samme ikke burde ske for riesling?  … jo, der bliver da drukket en del Riesling allerede herhjemme, men det meste er desværre 20 kroners, kønsløst masseprodukt fra supermarkederne, alt imens de mange gode Riesling-vine som laves i Mosel, Rhinen og Alsace, ligger og samler støv i vinbutikkerne – Riesling trænger til en ”Pinot Noir revolution”!

Det er de færreste druer som leverer såvel verdensklasse tørre-, søde og mousserende vine! – og denne diversitet er da også en af grundende til at jeg selv er blevet afhængig af god Riesling. I særdeleshed er det den ofte uovertrufne, mundvands-igangsættende, nådesløse syre, som har gjort mig til en Riesling-junkie!!

HVAD SYNES DU – skriv i noterne under indlægget dit syn på Riesling, og om du tror du vil drikke mere Riesling i fremtiden el. ej?

8 tanker om "Riesling – verdens bedste hvidvinsdrue ?"

  1. Udmærket input om risling,men hvorfor ikke nævne nogle af de
    rigtige gode producenter(eks.Loosen familien fra mittelmosel)
    som laver forrygende risling til rimelige penge.
    Har forøvrigt et Join Venture med Ch Ste Michelle(Washington State)USA:
    Kan Bl.A købes i Superbest nogle gange på tilbud til Ca 50kr.

  2. Hej Villy – tak for inputtet!

    Jo selvfølgelig skulle vi have nævnt nogle af de fremmeste producenter, men vi kommer med en hel riesling-video på et tidspunkt hvor jeg/vi ville komme nærmere ind på producenterne – som du kan se er ovenstående blot en hurtig introduktion til den fantastiske verden, der er: Riesling 😀

    Jeg er enig i at Loosen laver formidabel riesling – hvis man kan lide deres stil – mangler dog til tider lidt syre-struktur efter min mening. MEN uden tvivl præsentere de nogle super riesling-køb på markedet 😉

    Tak igen for kommentaren – læs med, og kommenter meget gerne igen i fremtiden!

  3. God artikel, husk Fritz Haag fra Brauneberg, han er virkelig spitze, derudover vil jeg anbefale vinene fra Trittenheim Apotheke og Altärchen… Med god vin til rimelige priser og et smukt smukt sted.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.