Rose! Rose!! ROSE!!!

Rose-sæsonen er over os! – Rose er klart en af de mest omdiskuterede områder indenfor vin-verdenen. Fra de billige udskældte vine fra Sydfrankrig og Californien, som bedst kan sammenlignes med saftevand – herunder til tider både for tynd og for sød saftevand – til de meget dyrere og komplekse roseer fra igen Sydfrankrig, Californien, Norditalien og Spanien.

Rose er de sidste år blevet udråbt som et område der stod over for en global revolution, der efter mange vinskribenters og dameblades mening, ville vende op og ned på vin-verdenen. Omvæltningen har øjensynligt lade vente på sig, om end specielt champagne-rose virkelig er skudt frem i folks bevidsthed, og dette i sådan en grad at f.eks. selv Bollinger er begyndt at eksperimentere med rose-pagne, hvilket de ellers ikke gjorde for bare 5 år siden.

Selvom man måske ikke kan kalde det en revolution, er det dog rigtigt at den globale vin-nyders smag ser ud til at vende mod en mere tør, mere struktureret og smagsrig rose-stil, alt imens den halvsøde ”saftevands”-stil fra 70’erne og 80’erne (f.eks. Mateus) bliver trængt mere og mere i baggrunden (forhåbentlig…)

Lad os få slået et par ting fast når vi nu er i gang: rose er bestemt ikke kun for tøser og tøsedrenge! og rose er bestemt ikke per definition et andenrangs produkt, men derimod en vin-type som kan opnå det samme niveau af kompleksitet og seriøsitet som dens røde og hvide søstre. Der selvfølgelig det problem med rose, som vi til dels også stadig har med hvidvin herhjemme, at den brede del af befolkningen nægter at betale meget mere end 20-40 kr. for en flaske rose. Man kan selvfølgelig ikke trylle med rose, og producenterne af denne vin-type har selvfølgelig også behov for økonomiske midler, hvis det skal lykkedes dem at producere stor vin.

Generelt produceres rose på 2 måder (den tredje måde, Saignée, går vi lige let henover her): Først og fremmest kan man vælge at lade drueskindet være i mosten i en kort tid, hvilket selvfølgelig både vil afgive farve, struktur og smag til vinen – dette er den ”ordentlige” måde at lave rose på, og den mest velansete. Alternativt kan man vælge simpelthen at tilsætte lidt rødvin til sin ellers færdige hvidvin, og derved opnå et resultat. Denne metode er ikke særligt velanset, andet end i Champagne, hvor de fleste producenter stadig benytter denne metode. DOG er mange af de mindre producenter begyndt at gå over til den først nævnte metode.

Tiden må være inde til at holde op med at anse rose som en stor grålig masse af vin uden forskelle, men i stedet indse at rose ikke bare er rose, men mange tusind forskellige vine, hver med deres karakter og stil. Der er fantastiske roseer at finde i både Bandol, Provence, Loire, Bordeaux, Rioja, Valpolicella og Californien som er optimale valg til en lang række retter, alt imens der i samme områder findes lettere og mere blomstrede alternativer, der er lækre vine uden mad.

DIN MENING! – som jo er den vigtigste – vil vi gerne høre i kommentarerne herunder.
Er du:
1. Træt af rose
2. Tørstig efter at starte med rose
3. Tørstig efter MERE rose
4. Ligeglad 😉

13 tanker om "Rose! Rose!! ROSE!!!"

  1. Jeg har bare svært ved at finde roséchampagne, jeg virkelig mener er værd at smide penge efter. Nogle gode tips?
    Vil langt hellere ha’ en hvid af hvide i stedet (ammenam)

  2. Ka sagtens se hvad du mener – specielt eftersom rose-pagne (næsten) altid er betragteligt dyrere end den “hvide” modpart, og bestemt ikke altid mere kompleks/balanceret/interessant osv.

    Dog mener jeg klart at rose-pagne er et spændende område, som bringer nogle helt andre noter til bordet end trad. pagne.
    Specielt de mange forskellige rose-stile synes jeg er interessant – altså hvor stor indvirkning det “røde element” har haft på de forskellige vine. F.eks. hvor Ruinart rose er markant ROSE-pagne, alt imens f.eks. Pommery’s er mere laksefarvet, blid rose.

    Vi må snart holde en rose-pagne smagning i WF-regi!

  3. Kloge ord fra klog mand:).

    Klart er jeg frisk på en rosésmagning.
    Rosesmagning kan vi også sagtens tage, men måske en anden dag.

    Var der ikke også noget en en hvid-panjesmagning, Tobi?

  4. Super 😉

    Jo, som du selvfølgelig ved, er der jo mange i løbet af efteråret/vinteren.
    Jeg holder bl.a. to for Skovgaard, og så tror jeg hele WF-holdet tager til Leisners vintage-smg. 😀

    Har før snakket om en 96’er smg., men det er desværre ikke mig der står bag, men deltager blot – tror alle pladser er besat, MEN jeg ska spørge Jesper, som holder den i Korsør…

  5. Hei, hei.
    Jeg er vill etter rød og hvit vin, men rosé har jeg aldri klart å få helt sansen for.
    Nå skal jeg til Spania, der prisene fortsatt er ca. 1/5 av i Norge.
    Kan dere anbefale noen?
    Gjerne økologiske. (Fortsatt begrenset utvalg, ja…..)
    Hilsen fra Marit,
    og godt nyttår til dere alle 🙂

  6. Hej Marit

    Tak for hilsnen og kommentaren

    Vi kan generelt anbefale roséerne fra Rioja og Priorat, ofte lavet på druerne: Garnacha/Grenache og Tempranillo.

    At anbefale en specifik producent er vanskeligt, da ens personlige smag selvfølgelig spiller ind. Dog kan producenter som Petrea, Viña Aljibes, ZenZen, Inurrieta, Bodegas Ochoa, Muga m.fl., nævnes som fremragende producenter af spansk Rosé/Rosado.

    WineFactory ønsker dig en fantastisk rejse, med forhåbentlig mange store vinoplevelser!

  7. Tusen takk for svar.
    Jeg var hjemme igjen før jeg fikk det desverre.
    Og har bare drukket rød og hvit fra Alicante-provinsen.Pluss litt Rioja.
    Fant en eneste økologisk (rød), men den ligger igjen der nede.
    Håper den tåler lagring.
    Kjøpte en rosé på Vinmonopolet, Croix de Basson 2009 fra Provence, som har fått bronsemedalje i Paris 2010. Stilig flaske 🙂 Skal prøve den til ovnsbakt laks med reker eller noe slikt.
    Reisen var forøvrig fantastisk. Fikk oppleve mandelblomstringen i Andalucia, kjøpte et fantastisk maleri av Freijanez i Malaga, spiste på en herlig fiskerestaurant på stranden med kunstneren, mm.
    Skal skrive ut vintipsene, og gå i en spesialbutikk neste gang vi er nedover. Slikt finnes nok ikke i supermarkedene, eller?
    Ha det godt, og jeg er meget imponert over kunnskapen Tony !!!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.