WFV #103 – Duval Leroy 1999

Vi kaster os endnu engang over Champagne! Denne gang er det Duval Leroy 1999 der bliver smagt på.

Duval 1999 smager Genialt godt! som Tobias så fint udtaler!

Den koster 469,- hos wine.dk , den får af os 9,2 point.  Vi anbefaler der sætter pris på et glas Champagne at prøve den. Det må betegnes som et rigtig godt køb!!

Flasken har tidligere fået 93 point af Wine Spectator.

9 tanker om "WFV #103 – Duval Leroy 1999"

  1. Det er fedt, når man er en smule forudindtaget over for noget og så blive glædeligt overrasket.

  2. Lige et lille “vintage-chart” over de forskellige champagne-årgange til dem som måtte kunne bruge et sådant (med udgangspunkt fra intowine.com, men modereret af undertegnet > bruger 100-point-skalaen):

    2004 89
    2002 94
    2001 85
    2000 87
    1999 89
    1998 89
    1997 87
    1996 97
    1995 94
    1993 88
    1992 89
    1991 88
    1990 94
    1989 91
    1988 93
    1986 88
    1985 88
    1978 91

  3. Fedt, tak. Jeg ved så ufatteligt lidt om champagne. Kan du fortælle lidt mere? Tænker på, hvorfor bliver nogle af årgangene sprunget over? Er der simpelthen ikke lavet noget eller er de bare ikke gode nok til at komme på listen (tænker, at der er jo point anyway!). Hvor lang tid går der inden en champagne som ikke er NV “kan” drikkes (altså sådan tommerfingers umgefähr-agtig). Kan se, at listen slutter 2004- det er jo alligevel 7 år.

  4. Hej Charlotte og mange tak for spørgsmålene! 😉

    Grunden til at nogle årgange bliver sprunget over er, som du allerede har gættet, at disse årganges kvalitet simpelthen ikke har været på et tilstrækkeligt højt niveau (dette kan f.x. sammenlignes med produktionen af Vintage Portvin i Douro). Hvad der så ER en “tilstækkelig god årgang” kan der jo være debat omkring, og årene for udgivelse af vintage vine, varierer da også lidt fra underområde til underområde, og fra producent til producent.
    Mht. pointene, så ligger de jo alle rimeligt højt – grunden til dette er som sagt, at der kun bliver lavet vintage vine i (generelt) gode årgange. De årgange der er anført ovenfor, er de årgange hvor de fleste producenter har lavet vintage vine – dvs. det godt kan lade sig gøre at finde vintage vin fra f.x. 2003, det er dog blot ikke særligt mange producenter der har lavet vintage vin i denne årgang. De årgange der ikke er med på listen kan man, ved at slutte modsat, anse som generelt dårlige årgange – grunden til at de ikke er “rated” er enten, at man ikke finder det nødvendigt at rate den pågældende årgang, da der alligevel er så lidt på markedet, eller, at det er umuligt at rate den, da der ikke findes nok produkter på markedet fra den pågældende årgang, til at kunne lave en tilstrækkelig grundig rating.

    Mht. lagring af vintage vine (altså ikke alm. NV vine) – det kedelige, men korrekte svar er selvfølgelig, at det kommer an på det konkrete år, den konkrete producent og ikke mindst hvordan den enkelte vin er blevet opbevaret. Generelt vil jeg dog sige, at langt de fleste vintage vine kan og bør lægge små ti år fra høståret, men også ofte meget længere. Hvis man har en champagne fra en god årgang og fra en god producet, som generelt laver lagringsværdige vine, så er lagringspotentialet ofte skræmmende højt. Som eksempel kan her nævnes f.x. Salon 1996, Krug 1996, Bollinger RD 1996, som jeg alle smagte her forleden til en pagne-smg., og som alle på ingen måde var trætte eller gået over – de var tværtimod fantastiske stadig, og Salon’en tydede endda på stadig at være lidt lukket. Bollingeren var nok den mest modne, men selv den havde endnu min. 10 år i sig. Modsat smagte vi også andre vintage vine på denne smagning, som var lige så gamle, og var langt mere mærket af alderen, og måske kun havde et par år tilbage. Et andet element i dette med lagring er, at nogle årgange simpelthen modner hurtigere end andre – f.x. har jeg smagt flere vintage vine fra 1998 og 1999, som virkede ældre end vine fra 1996, og selv end fra 1990, selvom jeg vel at mærke har smagt dem nogenlunde samtidigt!
    Generelt kan vintage champagner altså lagre i overraskende lang tid, bl.a. grundet deres høje niveau af syre, men som ovenfor nævnt afhænger meget af forholdende den enkelte vin opbevares under. Specielt med champagne, er korrekt opbevaring altafgørende.

    Jeg håber at ovenstående svar er lidt behjælpelig, og at det ikke blev for langt og for indviklet – jeg elsker at nørde derud af om pagne 😉 – så du (og andre) må endelig fortsat spørge om alt det i kan komme i tanke om, om Champagne og om alle andre vintyper!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.