Vintage Champagne Galore

Hold nu fast! Nu tager det fart!

Endnu engang stod en aften i Champagnes tegn. Div. fagfolk og glade amatører var samlet for sammen at fokusere på fire ikoniske flasker champagne. Idéen var at sammenligne to store årgange, der ligger tæt på hinanden og som samtidig har fået lidt alder. Derudover blev der smagt en mængde interessante, blinde flasker. De fire hovedflasker var:

  • Bollinger R.D. 1995
  • Bollinger R.D. 1996
  • Krug 1995
  • Krug 1996

De fire vine blev severet samtidig (et ærefrygtindgydende flight), i mellemstore glas, og det var ikke blindt for en gangs skyld. Ved første gennemgang skilte R.D. 1995 sig mest ud, og var mest åben. De andre var endnu ikke vågnet. Ved hver gennemgang voksede vinene i både duft og smag, og først ved 4-5 gennemgang, efter 2-3 timer, udtrykte vinene sig med fuld kraft og intensitet! Herunder er noterne i den rækkefølge vinene blev smagt i.
krug og rd

Bollinger RD 1995, (2.000,-)
Champagnen som først kom ud af starthullerne, og klart den mest modne af de fire. Meget dyb duft, kælder, tørret frugt, mandel, butterscotch og så en floral note der satte fedmen lidt i skak. Stadig meget dyb smag også, en meget stor smør note og et hint af salmiak.
~ 95 points.

Bollinger RD 1996, (2.000,-)
Umiddelbart en lidt mere stringent champagne end sin bror fra 1995. Byder på mere citrus og mere rugbrød. Renere, skarpere, men samtidig også mere effektfuld og intens. Masser af papaya i smagen, og et meget velafstemt skud lime. Eftersmagen er sjovere end i 95’eren. Her er det mandel og marcipan der dominerer.
~ 96 points.

Krug 1995, (2.000,-)
Dette var en vin der virkelig udfordrede. I første omgang fandt jeg den klart som den svageste af de fire champagner i heatet. Men med ilt sker der ting og sager! Stor, moden, fadlagret mersault i duften. Masser af krudt, salmiak, brioche og lidt mineralsk renhed. I smagen en fantastisk kombination af syre og mørk, mørk, mørk frugt. Fortsætter over i en flot finish, som udmunder i et nyt højdepunkt for vinen – WOW!
~ 97 points

Krug 1996, (2.500,-)
Formentlig Winefactorys favorit vin igennem tiden, og denne gang skuffede den heller ikke! Den har så vanvittig mange noter, og en udvikling i glasset der bliver ved og ved, i timevis. Næsen er røget, med havsalt, fersken, papaya, melon, remonce creme og brunet smør. Smagen er et studie i intensitet og fokus – der er simpelthen så meget nerve/energi i den, at man hvert øjeblik frygter at blive ‘blæst væk’. Som at stå med ansigtet mod en stiv kuling ved Vesterhavet. Det er eksplosiv vin! Eftersmagen af kaffe, appelsinskal og julekrydderi, bliver forlænget i det uendelige, hjulpet på vej af en fyldig syre. En vin der er svær at beskrive med ord. Det er ikke verdens billigste vin, men hvis man er interesseret i vin så er det en af de flasker man ‘skal’ smage.
~ 99 points

Nu går vi så videre til den lidt mere blandede del af smagningen. Vinene her blev serveret én af gangen og blindt.

Fleury Pere & Fils 1995 – (500,-)
Det var en vin som var meget frisk i forhold til sin alder. Rundt om bordet blev der gættet årgange omkring 1999-2002. En på samme tid krudtet og floral næse med et kraftigt frisk smør hint. Smagen i munden er knap så intens, men der er syre og der er hyldeblomst. Eftersmagen er glimrende med en omgang mandel og marcipan. Bestemt et godt køb.
~ 93 points.

guy_fleury

Pol Roger Cuvee Sir Winston Churchill 1999 (1.000,-)
En duft af lidt honning og oliven. Meget mineralsk i munden og igen honning noter. En let sødme i eftersmagen, blandet med lidt bitre noter. Man dør ikke af at drikke den, men vi havde forventet (langt) mere af Pol Rogers top cuvee.
~ 91 points

Piper Heidsieck Rare 2002 (1.400,-)
Spændende næse. Røget, vaniljesukker, lime og en nærmest lidt lakset note. Smagen er glimrende uden at have vildt mange noter. Meget behagelig fyldig eftersmag. Selvom den er meget ‘bling bling’ er det en gedigen vin. Den vandt i øvrigt førstepladsen i 2011 ved ‘Fine Champagne Magazine – Best Champagnes for 2011’. Vi er ikke helt enige, men lader det da stå et øjeblik…
~ 93 points.

Paul Bara Special Club 2002 (600,-)
Her er vi tilbage ved et mindre hus. Det var en vin som virkelig tog bordet med storm. Det var en meget, meget lækker og kompleks champagne og til prisen et rigtig godt køb. Duften var kage, kanel, toffee og havsalt. Meget stor mousse, gode æble noter og en smule fad. Eftersmagen er meget fed, med lidt smør noter. Ved anden gennemgang, 1-2 timer efter, var meget af duften desværre forsvundet.
~ 94 points

Dom Ruinart 1996 (1.400,-)
Så er vi tilbage ved en af de store drenge i klassen, og  han gør det faktisk også ganske udmærket. Vi har før været skuffede over Dom Runiart, men denne flaske var balanceret og overskudsagtig. I næsen lidt sommerlige mejeriprodukter; ymer, koldskål, citron, græs og så en smule bøgetræ. Efter lidt tid i glasset kommer der svampe i fløde, smør og vanilje. Eftersmagen går næsten over i nøddekage og citronfromage med flødeskum.
~ 94 points

Guy Charlemagne bdb 2000 (500,-)
Så kører vi ned på et lille hus igen. Flasken er sygt grim, men indholdet smager heldigvis ret godt. Gode Chardonnay noter – gylden, cremet og tydelig sur lie note. Gode kage noter og dejlig dybde. Lyse nødder i smagen. Virker behageligt moden, med god friskhed stadig. Flot rød tråd over til eftersmagen som også er dyb og nøddet.
~ 93 points

champagneorgie

Som det kan fornemmes, alt i alt en fænomenal aften!

 

12 tanker om "Vintage Champagne Galore"

  1. Lyder bare godt. Jeg har også altid været vild med Krug 96 som bare står så flot i glasset. Må dog sige at det er lang tid siden at jeg har smagt den.

    Hyg Jer

    Frederik VinKreutzer.dk

  2. Hold da kæft en omgang!

    Skal selv afholde en privat champagnesmagning i juni måned.

    Den der Paul Bara Special Club ser sgu interessant ud – hvor kan den købes? 🙂

  3. Spændende læsning, hvilket lykkeligt alternativt univers er jeres indkøbspriser opnået i? 😉

    Lidt skuffet over de ord Winston Churchill 1999 får med på vejen. Jeg har den liggende i kælderen, men har ikke været i nærheden af den, da jeg tænkte, den jo trods alt var noget ung. Noget bud på ud fra jeres smagning om den vil udfolde sig mere positivt med årene?

    • For størsteparten er priserne hvad vi har givet.

      For enkelte flasker som vi har haft liggende har vi benyttet google til at finde pris på.(Heriblandt krug 96 Ludvig Bjørn). Hvis du kender en bedre pris, må du selvfølgelig meget gerne dele den med os og vores brugere.

      Mht. Pol Roger. Jeg kan godt forstå du er skuffet over de ord den får med, vi var heller ikke begejstrede for at det var de ord den skulle have med. Jeg vil under ingen omstændigheder åbne den nu. Hvis jeg var dig ville jeg gemme den en 2-3 år og så ser om der var mere held i sprøjten.

      Jeg vil derudover tilføje at, de sidste gange jeg har smagt Pol Rogers produkter har jeg været stærkt skuffet. Måske er kvaliteten ikke så høj hos PR som tidligere? (det vælger jeg at tro) Eller er jeg (og mine medsmagere den aften) bare ikke til Pol Roger?

      Under alle omstændigheder ville det være meget interessant hvis du ville smide en kommentar når du har knækket halsen på den 🙂 Måske har vi bare haft en skæv flaske.

      Tjek i øvrigt dette indlæg hvor vi smager en af Pol Rogers andre bobler: http://winefactory.dk/2013/02/drinking-behind-the-scenes/

      • Tværtimod var de priser jeg havde fundet noget højere, derfor min interesse. Måske jeg skulle prøve det der Google, jeg har hørt så meget om 😉

        Jeg havde egentlgt tænkt mig at knække halsen på 99’eren næste år, men baseret på ovenstående og andre tilbagemeldinger overvejer jeg at lade den ligge. Personligt har jeg før været ganske glad for PR’s lidt mere standard-tng, men det har ikke lige været i et taste-off af den kaliber og skal ikke kunne udelukke at eksterne faktorer kan have spillet ind.

        Under alle omstændigheder skal jeg gerne give en tilbagemelding, det må være en lille pris at betale for de timevis af underholdning i drenge har disket op med. Tak for en fantastisk underholdende og lærerig blog! 🙂

  4. Intet mindre en en fantastisk aften det var og Krug 96 er og bliver bare det skarpeste glas:-) Jeg gik bersærk og købte en flaske til min fødselsdag og den røg ned i fredags og den slog det endeligt fast for mig at det er en 100 point vin:-)

    • Hej Mikael

      Tillykke med fødselsdagen!

      Med en gave fra Moder natur, som Krug 1996, kan det ikke have været andet end en stor dag! 🙂

      Intens sanseoplevelse!

    • Jeg kan ikke huske det, måske en af mine medsmagere kan?
      Det var vores opvarmningsvin, jeg husker den umiddelbart som lidt simpel.

      • Hej Christopher

        Jeg kunne godt lide den – masser af “ægte champagne kvalitet”, dvs. god sur-lie note og gylden kvalitetsfrugt.

        Men den var selvfølgelig lidt simpel – det er også et af de billigere produkter.

        Jeg kan huske at jeg blev positivt overrasket da jeg hørte prisen – så det må blive et “Godt køb” fra WF og 89p.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.