Chateau La Nerthe – CdP

Omgivet af cote du Rohne og andre AOC´er i både øst og vest ligger det lille centrum Chateauneuf du Pape. Man kan vel stadig godt sige, at dette område er spidsen på spydet i den sydlige Rohnedal anno 2012. De vigtigste druer her i dalen er Grenache, Syrah, Carignan, Cinsault og Mouvédre.

Chateauneuf du Pape, et ikke ret stort AOC-område, men det der kommer ud herfra er noget af Frankrigs største og mest prestigefylde vine. Chateauneuf du Pape trådte ud af ubemærketheden omkring midten af 1920erne. Der blev sat meget højere krav til høstudbytter, drueselektion og beskæring og det, ligesom alle andre steder, ledte til større kvalitet.

Næsten hele produktionen er rødvin, 97 %, så der er ikke meget plads til de 3 grønne druesorter, der er tilladt her. Det er hele 13 forskellige druer, der kan udgøre en vin fra Chateauneuf du Pape. Dog er der ikke ret mange der egentlig benytter sig af alle 13, kun topproducenten Beaucastel vier ikke fra dem alle. Nu hvor vi har fat på druerne, giver det mening at komme lidt ind på hvordan de nu smager, da der selvfølgelig indtræder varietet, når man benytter sig af så mange forskellige duer. Grenache er rygraden i denne vin og da Grenache er relativ elegant, så fremtræder vinene med en vis elegance, under den ellers store tætte frugt. Dog er den største faktor til diversitet Mouvédre, da denne drue kræver mere varme for at modnes og er større og tættere i frugten end de andre druer. Så de producenter, der vælger at bruge Mouvédre, er gerne større i frugten. Der er samtidig også kæmpe forskelle i jordbunden i det lille område, noget er elegant porøs jord, andet er domineret af ler.  Smagen generelt spiller på den tætte frugt, samt et vælg af sydlandske krydderier, hvor specielt timian dominere. Til dette urtekompleks kommer fine noter af peber, mokka og toastede tendenser. Men husk nu på det er meget svært at være generel i Chateauneuf du Pape.

En anden ting der er kommet på mode og brugen af nye egefade.. Det vinder ikke indpas hos mig, fordi Chateauneuf du Pape er en kompleks vin med mange små noter og detaljer, så bruger man for meget egetræ, overdøver man disse små finurligheder. La Nerthe er et godt eksempel på stor fadbrug. De ligger lige på vippen mht. overforbrug i deres topcuveé (smagenoter følger senere i indlægget).

Priserne varierer også meget og de bedste producenter kan kommer helt op på over 2500 kroner flasken. Topproducenterne tæller førnævnte Chateau Beaucastel, Domaine Vieux Télégraphe, Clos de Pape og La Nerthe. disse kan måle sig med toppen af fransk vindyrkning og koster også derefter 😉

Neden for har vi knyttet smagenoter og beskrivelser af en vertikal smagning af netop La Nerthe på Søllerød Kro, hvor vi inviteret af Philipson Wine. Det er selvfølgelig også hos Philipson Wine at du kan købe vinene, se her.

Udvalgte vine vi smagte:

2010 CdP Rouge (ej til salg endnu, kommer til at ligge i omegnen af 250,-)
Vi er i kongeåret 2010.  Den har fået en god del fad, uden at det dominere for frugten er kanon og kan trække det. Meget kompleks vin, med noter af lakrids, hindbær og får mig til at tænke på dyr parfume (!). Meget elegant vin. Det smager tonsergodt og er selvfølgelig et godt køb hvis den kommer til at ligge på 250 kroner. Gem gerne et par flasker af vejen i en 5 års tid.
Godt køb, 91 points

2008 CdP Rouge (170 kroner)
Egentlig overraskende god, på trods af at det jo ikke ligefrem er den største årgang i historiebøgerne. Alt andet lige, finder vi den ret tiltalende. Noget mere afdæmpet en foregående vin. Dejlig salmiakket næste, Fin frugt og fad kombi. Afdæmpet men rar tanin. Meget drikkevenlig pt.
Godt Køb, 90 points.

2010 CdP Cuvée des Cadettes (500 kroner)
Igen en rigtig flot kombi af fad og frugt der vælter op af glasset. Virkelig betagende. Smaget byder på en del grenache og skal nok lige have et par år til at blive rundet af. Super tørstof.
Godt Køb, 92 points

2009 CdP Cuvée des Cadettes (500 kroner)
Noget mere lukket end 2010, skal have en god omgang ilt. Derudover har den mange ligheder med 2010. Så her er spørgsmålet lidt hvor kraftig vin man vil have. Denne virker en smule mere tilbageholdende.
Godt Køb, 92 points.

1995 Cuvée des Cadettes (kan ej købes for penge)
En sjov sag, der selvfølgelig har været ordenligt opbevaret. Masser af stald i næsen, og dufter modent. Jeg er større fan af smagen end duften, men andre ved smagningen havde det omvendt. Men smagen er nu ikke at foragte i denne. Stadig frugt, lidt skarp frugt måske og en god behagelig syre. Denne vin viser at dine CdP (selvfølgelig) kan gemmes 😉
90 points 

2 tanker om "Chateau La Nerthe – CdP"

  1. Hej Mark,

    Tak for en grundig gennemgang af CdP appelationen og tak for det, jeg gerne vil kalde for en genrejsning af den for WF så forkætrede Grenache-drue….-)
    Så vidt jeg kan se, scorer alle vinene hér 90+ points, så helt grenet kan de vel ikke have været.
    Nuvel, vi taler også et prisniveau fra små 200 kroner og op, og så skal kvaliteten jo også være i orden.
    Personligt er jeg meget ambivalent omkring CdP. Har fået nogle forrygende oplevelser med bl.a. vinene fra Pegau og Beaucastel, men generelt synes jeg ofte, at neuf´erne balancerer på en knivsæg mellem det elegante og kraftige og så det vulgære, hvor der bare er for meget af det hele.
    Men ingen tvivl om, at når neuf er godt, så er det blandt verdens mest betagende vine. Jeg kommer dog aldrig til at gå Parker-amok i min rus, men sådan er vi jo så forskellige.
    Vil nu alligevel se frem til en længe ventet smagning med en af vinvennerne, der længe har annonceret, at han vil holde en Pegau Cuvée Reservé vertikal med samtlige årgange (minus elendige 2002) fra 1998 og frem til 2010. Det skal nok blive interessant.

    mh Lars

    • Hej Lars

      Nu skal jeg ikke løbe med hele æren for det her indlæg. Det er Morten der har bidraget med sin store viden om det fundamentale mens jeg har leveret smagsnoterne.

      Ja, det er jo ikke så heldigt med vores forhold til grenache, vi prøver at få stablet en genache smagning på benene 😉 ….

      Der er selvfølgelig her tale om forholdsvis dyre vine (i forhold til meget af det grenache vi ellers drikker), og vi har også fjernet de mest uinteressante fra smagningen. Men lad os bare slå fast at La Nerthe er rigtig godt.
      Du lyder ellers som en ret herlig smagning i skal have jer!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.