Vin – en investering?

I den seneste tid har undertegnede været tiltalt af idéen om vin som en investering. Ikke blot som investering i form af en hyggelig aften, men som et alternativ til værdipapirer, kunst eller sølvtøj!

Først og fremmest bør man overveje, om man selv mener at vin vil være en god investering. Det man skal tænke på er at vin, eksempelvis årgang 1995, kun bliver produceret i ét år, og derefter ikke kan produceres mere. Samtidig bliver der hvert år drukket X antal flasker, således at den tilgængelige mængde falder. Det vil alt andet lige medføre at udbuddet bliver mindre. Som vi ved fra vores første samfundstime på gymnasiet, så betyder et lavere udbud, ved en uændret efterspurgt mængde, højere pris. Dertil kan man lægge at efterspørgslen efter en gammel vin muligvis er endnu større end i udgivelsesåret! Derudover skal man huske at have for øje at vin er en forholdsvis illikvid investering. Man kan ikke som med aktier, obligationer mv. ikke blot omsætte dem til kolde kontanter fra dag til dag. Til gengæld er vininvestering i praksis skattefrit!

Pris udvikling.

For at se lidt på historien er der ovenover indsat 3 indeks siden juli 2001 til i år. Der er taget to aktiemarkeder, det svenske og det amerikanske. Derudover er det selvfølgelig medtaget vin, som her er sammensat af de store bordeauxer, champagne, bourgogne og andet oplagt investeringsvin.

Det ses at vin samlet set for perioden har givet klart det bedste afkast på 150 %. Som det ses følger vinpriserne aktiemarkederne nogenlunde frem til 2006, hvilket muligvis blot er den generelle prisudvikling (og det er der jo ikke meget sjov ved!). Derefter divergerer vin fra aktiemarkederne. Det er dog ikke rimeligt blot at sammenligne udviklingen i de nominelle priser på vin og aktier, da vin jo som bekendt ikke udbetaler noget udbytte, hvilket ikke er medregnet i aktieindeksene.

Af forklaringer på prisudviklingen på vin, kan man tage dels højkonjunkturen (finanskrisen kan let aflæses på udviklingen af vinpriserne), men dels også af at der igennem de sidste 15 år er kommet meget større efterspørgsel efter dyr vin fra lande som Rusland, Kina og Indien. Derudover er vinmarkedet med internettets udbredelse selvfølgelig også blevet noget mere gennemsigtige, hvilket kan være medvirkende faktor til øgede priser.

Dog synes jeg stadig at vininvestering kan være en god idé. Man skal dog ikke lade sig forblinde af i historisk prisudvikling, samt tro at træerne gror ind i himlen.

Når man så skal vælge hvad man vil købe, kan man selvfølgelig gå ud på egen hånd. Men vil man i gang i lidt større skala, vil et besøg hos Wine Trader i Sølvgade i København nok ikke være nogen dum idé. Undertegnede har selv aflagt butikken et besøg, og den er bestemt et besøg værd. Samtidig er de specialisterné her i landet på det område!

Årgang 1978

Men vil man blot i gang i mindre skala, så bør man gå efter dyr bordeaux, bourgogne eller champagne. Gå efter de gode årgange og de kendte huse. Det er dem der bliver efterspurgt, så det giver en bedre sikkerhed for at man kan afsætte vinen igen når den tid kommer. Det er også en god idé at købe hele originalkasser. Først og fremmeste ser det godt ud, men det giver også en fremtidig køber en sikkerhed for at vinen har været opbevaret ordentligt, og flaskerne ikke har været kastet alt for meget rundt på auktioner. At sælge vinen i kasser frem for enkeltvis skulle give en højere slagspris på omkring 15 %.

Man skal selvfølgelig have et godt sted at opbevare sin vin, samt en tidshorisont på minimum 5 år. Dels må vinen gerne nå at udvikle sig, og dels skal der også drikkes noget af årgangen så der er færre vine på markedet når man skal ud og sælge.

3 tanker om "Vin – en investering?"

  1. Lækker blog!! Meen jeg vil stadig mene at den bedste opsparing er i Sølvtøj!
    Hvordan har du ‘fundet’ vinprisens udvikling?

  2. Ja, den havde nok været smart lige at nævne. http://www.liv-ex.com en engelsk ‘vin-børs’. Derudover har jeg brugt yahoo finance til at finde kurserne for de to aktieindeks.. Kan være der skal skrives en artikel om sølvtøj så??

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.