Blindsmagning september ’12

Det var blevet tid til en blindsmagning blandt gode mennesker. Vi var 8 personer, og alle have medbragt 1-2 flasker som blev serveret blindt. Point og noter herunder er altså givet uden skelen til pris og etiket. Som vanlig, rækkefølge som serveret.
Point er givet af Mark/Morten/Tobias

Domaine Leon Barral 2008, Frankrig (169,-)
Naturvin, biodynamisk. Ikke destomindre en meget lækker vin. Den er baseret på syrah, men den er så fornem at mit gæt var Pinot Noir. En god lidt saltet/urtet næse, meget flot syre og lidt jordbær/kirsebær. Det skal nævnes at Morten fra redaktionen var dygtig og gættede syrah.
~ 90/89/89 points

Arbis Ros 2004, Friuli IT (279,-)
Denne vin er baseret på Cab S. samt Pignolo. Glimrende næse. Choko, læder og en lille smule grøn. Urtet i smagen, lidt frugt men mangler lidt for at komme helt ud over kanten.
~ 89/89/90 points

Chateau La Bastide 2006, Frankrig (130,-)
Ekstremt krudtet og en anelse bret i duften. Rød peber og syrlige bær i næsen. Saftig eftersmag men en anelse for kort. Vinen virker en smule uharmonisk.
~ 87/87/88 points

Chateau Gouprie 2000, Pomerol (300,-)
Grøntsaget, tobaksæske og blyant. Bordeaux! Smagen er overraskende lukket, og man fornemmer merlotten.Gode kaffe noter i eftersmagen. Kunne godt ligge længere.
~ 90/90/91 points

Duemani 2010, Toscana (600,-)
Meget tung vin. Masser af tobak og lidt søde noter. Man overvejede om denne var oversøisk. Meget fed i smagen, men har heldigvis en smule syre. Tobak og sødlakrids i eftersmagen. Vinen virker alt for tung, og kunne godt være noget mere raffineret. Især til den pris. Måske vil tiden være kærlig ved den.
~ 89/85/90 points.

Louis Jadot, Dom Duc De Magenta, Morgeot, Monopole Clos De La Chapelle Chassagne Montrachet, Pinot Noir, Bourgogne (500,-)
Lidt spinkel i næsen og masser af blomster/rosenblade. Har en god syre, men virker lidt for spinkel. Mangler frugt. Dør desværre hurtigt i eftersmagen.
~ 88/88/89 points.

Dominus 2000, Napa, Californien (950,-)
Pow! Det er godt det her. Ikke nogen bomber, men masser af velafbalancerede noter.  Lidt smeltet vanilieis i duften, god kombination af fad og frugt. Virkelig god frugt. Lidt kageagtig i duften også. Virkelig tiltalende. Masser af tobak i smagen, fortætter i eftersmagen hvor der kommer lidt urter henover. Var for flere aftenens bedste vin.
~ 93/89/90 points

Clarendon Hills Grenache Blewitt Springs 2001 (500,-)
Lidt alkohol på næsen, god fed frugt, meget lidt grenet. I smagen genkender man overhoved ikke dens alder. Men det smager ret godt. Lidt kort eftersmag, sjov parfume note.
~ 91/92/90 points

Yarden Syrah 2009, Israel (300,-)
Der var ikke nogen der gættede Israel her 😉 Meget tæt vin, en smule slikket. Men har egentlig en ganske ok syre til at bære det.
~ 87/88/89 points.

Fred Loimer Zweigelt 2010, Østrig (95,-)
En vin hvor mange gættede oversøisk. Samtidig også en vin som fik den laveste gennemsnitlige score til smagningen. Ret grøn og stilket i næsen. God syre men lidt kemisk eftersmag.
~ 86/85/83 points.

Tandem Syrah 2007, Marokko (100,-)
Ret grøn i næsen. Meget stor syre, lys frugt såsom hindbær m.v. Ret ok eftersmag som er i den milde ende.
~ 88/83/87 points

Spice Route Flagship Syrah 2007, Sydafrika (299,-)
Læder og kaffte. Har lidt kant og syre. Fylder godt i munden og fortsætter noterne fra duften. Lang og behagelig eftersmag med et godt syre touch.
~ 89/90/90 points

Catena Zepeta 2005, Argentina (500,-)
En næse der faktisk er ret mild i sin frugt. Kirsebær og hindbær. Smagen giver rigtig meget frugt og en virkelig flot syre. Holder en fin eftersmag med god fad.
~ 90/91/90 points

Marques de Griñon Emeritus 2004, Spanien
Masser af frugt i denne sag. Smager godt, tobak og sort the. En anelse for meget tørstof i eftersmagen.
~ 88/88/89 points

[portfolio_slideshow]

Alt i alt en dejlig smagning hvor niveauet lå højt.

11 tanker om "Blindsmagning september ’12"

  1. Hej Mark,

    Herligt med lidt blindsmagning, hvor man udelukkende forholder sig til glassets indhold og ikke hype eller RP-points.
    Det er noget, der skærper sanserne!
    Generelt må jeg atter konstatere, at I ikke ligger voldsomt højt med pointsene, heller ikke de steder, hvor du omtaler vinen meget positivt.
    Men OK: hellere brage 96 points afsted den dag, man møder drømmevinen, frem for Onkel Bobs evindelige 100 points, som han har slynget efter mere end 100 vine over tid. Sådan noget forstår jeg ikke….

    Alt i alt: Herligt indslag og konceptet bring your own vil jeg måske også personligt til at gøre mig lidt mere i.

    mh Lars

    • Hej Lars

      Ja, det er ret fedt. Jeg er stor fan af det.
      Men ja, det skinner også kraftigt igennem her at vi fedter godt og grundigt med points. For niveauet var altså ret højt.
      Måske netop fordi at niveauet generelt var højt, at man bliver mere fedtet med point? (hvis du forstår).

      Venligst
      Mark

      • Forstår udmærket, hvad du mener, Mark.
        Meeeen: stadig skal vinene vel ha´ de points, de fortjener?
        Fedthas!

  2. Nu kaster jeg mig lige ind i denne tilbagevendende snak om for lave point på WF (OBS: bestemt ikke (kun) henvendt til dig Lars, andre WF-interessenter har udtrykt bekymring/uenighed i denne retning).

    Først en indrømmelse (nok på vegne af alle smagere/kritikere) – Ja, man er lidt mere forsigtig i sin pointgivning ved blindsmagning, grundet den tilbagevendende frygt for at give 90 point til den skæv-halsede.

    Dernæst en påmindelse – jeg er personligt fløjtende ligeglad med hvad andre kritikere, og i særdeleshed hvad Bob, giver de vine jeg smager og vurdere. Jeg skal være den første til at erklære mig enig i, at WF ligger i den lave ende ift. at give høje point: og det er jeg, i mangel af bedre ord, stolt af. WF, og herunder jeg selv, er mere kritiske, mere kompromisløse og har mindre hang til pladder-romantiske forestillinger, som i bund og grund intet har med indholdet af den givne flaske at gøre, ift. langt de fleste andre kritikere. “90-WF-point” (og derover) er og skal, efter min mening, være særdeles svært at opnå – en ros/titel/kåring som kun bør tilgå en lille skare af verdens bedste vine. Så kan man beskylde mig for at sætte vores point-givning på en pidestal, og generelt have en for “hardcore” tilgang til vores anmeldelser, men så bør man samtidig huske på, at jeg ikke prøver at omvende nogen andre til at benytte vores/min måde at give point på, eller på andre måder at påvirke nogen til kun at lytte efter vores/min mening. Tværtimod hylder jeg tanken om en bred, tværfaglig, tværsocial, international diskussion om vin, hedvin, spiritus (og mad m.v.), hvor alles stemmer kommer til orde – at WF i denne diskussion ligger i den kritiske ende, skal jeg med glæde medgive 🙂

    P.S. – skal undskylde overfor mine medskribenter på WF, som har hørt denne svada flere gange før 😉

    • Jeg er ikke enig i formuleringen: “90-WF-point (og derover) er … en ros/titel/kåring som kun bør tilgå en lille skare af verdens bedste vine.”
      Dog kan jeg jo konstatere, at Tobias og jeg langt hen af vejen ender på nogenlunde samme point, så vi bruger formentlig skalaen på nogenlunde samme måde. Heldigvis 🙂

      Derudover kan jeg nævne at med de nyeste tal (dvs. som vin toplisten ser ud nu – 711 vine), så har 35,16 % af de anmeldte vine her på sitet modtager 90 point eller derover. 23,49 % har modtaget mere end 90 point.

      • Hold da op en debat man kan få sat gang i – ingen tvivl om, at pointsgivning er noget, der kan sætte sindene i kog, og heldigvis for det.
        Lad mig straks slå fast, at jeg er stor fan af WFs ubestikkelighed, integritet og generelt konstruktivt kritiske tilgang. Der lefles ikke for nogen, og det må I for Guds skyld holde fast i. Jeg kommer efter jer den dag, jeg på diverse sites kan se I bytter vin, som I har modtaget fra diverse forretninger….ingen nuværende vinkritikere nævnt, ingen glemt.
        Vil også gerne kaste lidt ind i debatten ved at nævne, at jeg personligt max har været på 96 points, og det var for Chateau Latour i 89 og 90 årgangen. Tignanello 97 og Solaia 97 følger lige efter, men der er stadig langt op til de perfekte 100, som Onkel Bob desværre har kørt inflation på.
        Lad os lukke den dér; points er og bliver subjektivt, men vi kan nok ikke helt undvære det. Summa summarum: hellere WF-bedømmelser end ditto af Parker.

        mh Lars

  3. Sjovt at Robert Parker’s point system hele tiden er til diskussion… I har jo selv valgt det samme systemt LOL… Måske WF skulle overveje et helt nyt system…

    God Weekend

    • Når man lukker op for pandoras æske… 😉

      Barolo, jeg tror at du misforstår debatten her. Jeg fornemmer at du synes, at det er mærkeligt at vi ikke give samme point som Parker. Det har du selvfølgelig lov til at synes. Det synes jeg dog ikke der er noget mystisk i. Hvis alle der gav anerledes score på en 100 point skala skulle lave deres egne ville det blive meget indviklet alt sammen.

      Men du mener måske også at Tanzer, Wine Spectater, International Wine Cellar, Decanter, danske Gastro m.fl. skulle lave deres eget system også?

      Hvis ikke, ja så må jeg sige at din pointe ikke giver megen mening.
      Selvfølgelig kan jeg have misforstået din pointe, men så må du udtrykke dig lidt tydeligere.

      God weekend, husk at nyd lidt god vin!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.